„Ez az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése”

  • narancs.hu
  • 2021.05.13 13:48

Belpol

Kiakadtak a polgármesterek a lakástörvény új módosításán.

Tegnap nyújtotta be az Országgyűlésnek Böröcz László fideszes képviselő azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében nagyon olcsón, a forgalmi érték 15-30 százalékáért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat. A javaslat az összes önkormányzatot érinti, beleértve a műemléképületeket is.

A módosító számos polgármesternél okozott hatalmas felháborodást. „Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja. Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben” – így reagált Tóth József XIII. kerületi polgármester. Tóth megjegyezte, hogy a kerület évek óta tudatos ingatlangazdálkodást folytat, az országban élen jár a bérlakásépítésben.

Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését. Ez a törvényjavaslat, elfogadása esetén az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti

– zárja bejegyzését a polgármester.

De hasonlóan elégedetlen az áron aluli eladás lehetőségével Pikó András, Józsefváros polgármestere. „Először is elindul egy új rablóprivatizáció, amelynek eredményeképpen végül nyomott áron belvárosi és más értékes lakásokhoz juthat a NER- közeli csókosok hada – lehet, hogy az elején sok boldog lakástulajdonos fog majd a Fideszre szavazni, de a fővárosi épületállomány műszaki színvonalát is kalkulálva később örömmel szabadulnak majd az olcsón megszerzett vagyontárgytól a piaci ár alatt is” – vélekedett Pikó, aki szerint ez a javaslat az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése.

Déri Tibor Újpest polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy ezzel a javaslattal az utolsó szöget verik be az önkormányzati bérlakásrendszer koporsóján. „Úgy gondolom, az államnak az önkormányzati bérlakások építését kellene támogatnia, a lakhatási nehézségek megoldására kellene törekedni közösen az önkormányzatokkal, nem pedig tetézni a most sem kicsi problémákat” – mondja Déri.

Az egész törvényjavaslat egyébként a vári lakosoktól indult el, akik nehezményezték, hogy a kilencvenes évek elején ők nem vehették meg bérlőként – más tanácsi lakásokkal ellentétben – olcsón bérleményüket. Mindezzel bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

 

 

Neked ajánljuk