Ez már háború: Toroczkai szerint a Jobbik vezetése habonyi módon próbálja karaktergyilkolni őt

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. április 25.

Belpol

Belső információkat árult el a Jobbik alelnöke a pártot foglyul ejtőkről, egyiküket meg is nevezte.

Május 12-én választanak tisztújító kongresszusukon új elnököt a Jobbikban, és egy ideig úgy tűnt, hogy ez a meccs lefutott lesz, lévén a Sneider–Gyöngyösi-tandem maga mögött tudhatta a szűkebben vett pártvezetés, így vélhetően Vona Gábor támogatását is. A kifundált konstrukció esetükben világos: úgy továbbvinni a Vona-féle néppártosodást, hogy azért a korábbi nehézfiú, Sneider Tamás személyében legyen felmutatható arc a kemény Jobbikot igénylők felé is.

Az élet azonban úgy hozta, hogy nem dőlhetnek hátra azok, akik erre a forgatókönyvre tettek a Jobbikban.

Időközben ugyanis bejelentkezett az elnöki posztra Toroczkai László is, aki úgy tűnik, elég komolyan gondolja a dolgot, és nem nagyon foglalkozik azzal, hogy a párt vezetése – élükön Szabó Gábor pártigazgatóval – ezt az ambícióját nem igazán pártolja. Ami egy finom kifejezés akkor, ha hitelt adunk annak az eszmefuttatásnak, amelyet Toroczkai alelnök ma délután elővezetett a Facebookon. És hát miért is ne adnánk?

„Mélységesen szomorú vagyok amiatt, hogy habonyi eszközökkel próbálnak beavatkozni a Jobbik elnökválasztási kampányába azok, akik ezt a mozgalmat foglyul ejtették és bezárták a budapesti pártszékházba. Mélységesen szomorú vagyok amiatt, hogy minderre nyilvánosan kell reagálnom, de nem tehetek mást, erre kényszerítenek azzal, hogy nyilvánosan – habonyi eszközökkel – próbálnak besározni, és a Jobbik sok ezer fős tagságát befolyásolni” – írta az alelnök.

Toroczkai László balra

Toroczkai László balra

Fotó: MTI

Megszólalása azért figyelemre méltó, mert ebből teljesen egyértelmű, hogy Toroczkai párton belüli személyeket sejt bizonyos, számára hátrányos cikkek mögött. Utal egy a Zsúrpubin megjelent írásra, ami azért érdekes, mert ezt az oldalt eddig elsősorban Simicska Lajossal hozták összefüggésbe (noha a korábbi oligarchának kimutatható befolyása, tulajdonrésze nincsen benne), aki nyíltan elkötelezte magát Vona Gábor mellett, így az ezen a portálon megjelent tartalom mögött Toroczkai lényegében „vonistákat” tételez. De utal arra is, hogy egyesek a Jobbik pártszékházába zárták a pártot: ezzel pedig elsősorban Szabó Gáborra utalhat, aki munkaidejének jelentős részét töltötte a Villányi úti székházban, sokkal inkább, mint a sokfelé megforduló Vona Gábor.

Toroczkai egyúttal név szerint megemlíti Béres Ferenc Attilát is, mint a párt életét jelentősen meghatározó szereplőjét, aki „az egyik személy azok közül, akik a Jobbik stratégiáját meghatározták és irányították a háttérből az elmúlt két évben”. Béresről egyébként annyit lehet tudni, hogy a Zsúrpubi főszerkesztője, jelenleg pedig egyetlenegy cégben aktív, a Hungária Médiában, amely az említett online újságot működteti. Toroczkai így zárja friss FB-posztját: „Arról nem én tehetek, hogy a Jobbikot foglyul ejtő emberek kitiltottak engem a Jobbik kommunikációjából, ezért nem voltam annyira szem előtt. Béres Ferenc Attilával szemben számomra a Jobbik nem egy politikai termék, hanem a hazám ügyéért küzdő hazafiak közössége.”

A Jobbikban megjelent nyílt harc új aspektusát adja a Magyar Idők mai cikke. Eszerint a „Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton-féle társelnökséggel állítólag le is számoltak a pártvezetésben”. Azt ugyanakkor nem tudják elhallgatni a Magyar Időknél, hogy „Toroczkai László egyszemélyes országjárása sokkal sikeresebb, mint azt a Jobbik jelenlegi vezetése előzőleg gondolta volna, ami természetesen újabb pánikhoz és további feszültséghez vezetett a párt Vona Gáborhoz hű vezetői között”. A cikkben külön érdekes, hogy megemlíti: ha „Toroczkait választják a Jobbik elnökének, jelentősen gyengülhet a jelenlegi pártvezetés befolyása”.

Ez alapján nagyon úgy tűnik, a kormánybarát napilap a Jobbikot radikálisabb irányba elvivő Toroczkai győzelmét reméli. Mindeközben ma a Jobbikon belüli feszültségek eddig nem látott formában jöttek elő: a nyilvánosság előtti, jól célzott vádaskodásban.

Izgalmas és egyúttal szórakoztató hetek elé nézünk a tisztújításig. Elég csak erre a Sneider Tamásék mellett kampányoló, nyilvánvalóan jobbikosok által létrehozott FB-oldalra gondolni, ahol rendszeresen hol a Fidesz-ügynökének, hol a titkosszolgálat emberének mutatják Toroczkai Lászlót, nem elhallgatva a súlyos tényt, hogy a Jobbik-alelnök eredeti neve: Tóth.

Figyelmébe ajánljuk