Hatósági vizsgálatok ellenzékiekkel szemben

Ezer kartács

Belpol

Az adóhivatal és a számvevőszék mellett más hatóságok is nyomoznak képviselőket, pártokat érintő ügyekben, az ügyészség pedig több vezető ellenzéki politikus ellen is vádat emelt. Ezek az eljárások a 2022-es választások előtt pöröghetnek fel majd igazán.

Januárban számolt be a kormánypárti sajtó arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomoz a „Jobbik zavaros gazdálkodása miatt”; a NAV akcióját az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálódása, illetve egy magánszemély feljelentése előzte meg. A fideszes médiában megjelent hírek szerint a NAV a Momentum és a DK ellen is nyomoz; előbbi esetében több százmillió forintos költségvetési csalás, míg utóbbinál a számvitel rendje megsértésének gyanúja miatt. Az adóhatóság lapunk kérdésére azt válaszolta, hogy „folyamatban lévő ügyről nem hozhat nyilvánosságra részleteket”, amivel közvetve elismerte a vizsgálatok tényét. „Nagyon érdekesek az ellenzéki pártok elleni nyomozások, amelyekről a kormánypropaganda előbb tud, mint maguk az érintettek. Mi semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a NAV-tól ellenünk zajló nyomozásról” – írta megkeresésünkre Soós Henrietta, a DK sajtóreferense.

Bírságolnak

Más a helyzet a Jobbiknál és a Momentumnál: 2017-ben 330 millió forintos tiltott támogatást állapított meg a jobboldali pártnál az ÁSZ, továbbá a központi költségvetésből juttatott támogatást a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkentette, így összesen 660 millió forintra jött ki a büntetés. Az ÁSZ 2019-ben újabb tiltott támogatást állapított meg, így a kirótt büntetés összértéke megközelítette az 1 milliárd forintot. Jakab Péter elnök tavaly júniusban arról számolt be, hogy a strasbourgi bíróság elutasította a Jobbik panaszát, tehát az összeg kifizetése még mindig terheli a pártot – és ráadásként NAV-nyomozást is kaptak a nyakukba. Megkerestük a Jobbikot ez ügyben, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

2019 a Momentum és a Párbeszéd számára sem alakult egyszerűen; az ÁSZ kérésére mindkét párt állami támogatását felfüggesztették. Az ÁSZ indoklása szerint a pártok nem biztosították a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. A felfüggesztést februárban, illetve júniusban megszüntették, a pártok így újra állami támogatásban részesültek, ugyanakkor az ÁSZ költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett ellenük; állásfoglalása szerint a Párbeszéd 6 millió, a Momentum 500 millió forint kampánypénzzel nem tudott elszámolni. A NAV 2019 októberében átkutatta a Momentum irodáját, lefoglalt ezeroldalnyi dokumentumot, pendrive-okat, és a költségvetési analitikát is elvitték. „A nyomozással kapcsolatban azóta nem történt fejlemény. Élünk a gyanúperrel, hogy nem véletlenül, és majd egy alkalmas, időzített pillanatban újra elő fogják venni az ügyet” – írta megkeresésünkre Németh Gyöngyvér, a Momentum sajtófőnöke. A Párbeszédtől hasonló tájékoztatást kaptunk: Altbäcker Zsuzsanna sajtófőnök szerint nem érkezett semmilyen megkeresés hozzájuk az említett időszakban, és azóta sem.

A NAV-nyomozások is gyanúsan lassan haladnak, ugyanakkor a pártoknak jelenleg is van miért izgulniuk, mert mit ad isten, az ÁSZ éppen vizsgálja a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2018-as és 2019-es gazdálkodásának törvényességét. Az ellenőrzések még az idén lezárulnak, illetve Horváth Bálint szóvivő tájékoztatása szerint hamarosan megkezdődik az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, valamint a DK 2019–2020. évre vonatkozó vizsgálata is. „A pártokat érintő ellenőrzések fő fókusza, hogy a gazdálkodásuk során betartották-e a jogszabályi előírásokat, a működéshez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel” – írta Horváth. Hangsúlyozza, az ÁSZ „egy hivatali típusú audit szervezet”, amelynek nincsenek nyomozati eszközei, hatósági jogosítványai. „Amennyiben az ellenőrzés során bűncselekmény gyanúját tárja fel az ÁSZ, úgy minden esetben jelzést tesz az adott ügyben eljárási jogkörrel rendelkező hatóság felé. Ezek gazdája az érintett hatóságok, azok előrehaladásáról az ÁSZ-nak nincs információja.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.