Interjú

„Valódi elszámoltatás legyen”

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az MMM elnöke a 2022-es esélyről

Belpol

Akár kétharmada is lehet az ellenzéknek 2022-ben, de ha a pártok kiszorítják az előválasztásokból a civileket, akkor a Fidesz nyer. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke úgy véli, Dobrev Klára nem győzné le Orbán Viktort, de Karácsony Gergely biztosan ott áll majd a rajtvonalon a miniszterelnök-jelölti előválasztáskor.

 

Magyar Narancs: Ön szerint miként reagálnak az emberek az ellenzéki önkormányzatokat érő durva elvonásokra? Mit gondolnak arról, hogy ezek a települések, szemben a Fidesz vezette városokkal, nem kapnak ezért semmilyen ellentételezést? A 2022-es választás előtt ebbe belenyugszik a választó, vagy olyan igazságtalanságnak tartja, hogy az emiatti felháborodás kormányváltást eredményez?

Márki-Zay Péter: Az első és időben lehatároltabb reakció mindenképpen a felháborodásé, mert itt pártállami eszközökkel végrehajtott zsarolásról van szó. Azért is kell 2022 tavaszán leváltani Orbánékat, hogy ne így működjön az ország.

MN: Orbán Viktor a járványhelyzet miatti elvonások után még azt ígérte, hogy minden 25 ezer fősnél népesebb várossal tárgyalnak a kieső bevételek pótlásáról. Ön a kormány tagjai közül kivel és miről tárgyalt ebben az ügyben?

MZP: Több mindenkivel beszéltem, és még sokkal többeket kerestünk. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megígérte, hogy meglátogat. A tervezett időponton túl vagyunk, de azért várom. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke segítséget ígért, de máig nem érkezett semmi konkrétum. Levélben kerestük meg a belügyminisztert, a pénzügyminisztert, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelyt és a térség országgyűlési képviselőjét, Lázár Jánost. Kíváncsian várom a válaszukat. A 25 ezer fő feletti ellenzéki vezetésű városok egy részében, így például Vácon, Kazincbarcikán, Szentendrén és Érden bejelentkeztek az érintett fideszes országgyűlési képviselők, hogy a település költségvetéséről tárgyaljanak, és felajánlották a segítségüket. Ezt a gesztust nálunk Lázár János még nem tette meg.

MN: A központi elvonások miatt mire jut kevesebb pénz Hódmezővásárhelyen?

MZP: A tavalyi és idei számokat összeadva azzal szembesültünk, hogy 1,6 milliárd forint hiányzik a kasszából. Ebben benne van a kormányzati elvonások mellett az is, hogy a gazdaság visszaesése miatt a múlt évtől csökkennek az iparűzésiadó-bevételeink is. Az idei központi elvonás 600 millió forint, de a kormány megtiltotta az önkormányzati díjak emelését és a kieső bevételek miatti új adó bevezetését is. Tavaly december 24-én Orbán Viktor adott 1 milliárd 380 millió forintot minden tisztán Fidesz-vezetésű városnak, de egyetlen ellenzéki vezetésűnek sem. Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a politikai diszkriminációt. Az egyetlen tisztességes megoldás, ha minden megyei jogú város megkapja a több mint egymilliárd forintot. Ha ez nem történik meg, akkor sok fejlesztésünk időlegesen biztosan elmarad, a beruházások önrészére nem jut forrás, és a működési kiadásokon is faragni kell. Tavaly decemberben az elvonások miatt már nem tudtuk odaadni a vásárhelyi nyugdíjasoknak a korábban részükre folyósított 10 ezer forintot. Csökkennek a szociális kiadásokra, az út- és parkkarbantartásra, a sporttámogatásra és közművelődési feladatokra jutó összegek.

MN: Egy tavaly szeptemberi csorvási fórumon a magyarnarancs.hu-nak úgy nyilatkozott, azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy a 2022-es országgyűlési választásig „belezsarolja” az ellenzéket a közös együttműködésbe, mert ez lehet a győzelem záloga. Tavaly decemberben hivatalossá vált az együttműködés.

MZP: Ebben nekem is van részem, nem gondolom, hogy nélkülem és a civilek nélkül ez így megvalósult volna. Az ellenzéki együttműködés nem tökéletes, de egy irányba húznak, ugyanazt akarják. Azt a kritikus, de a győzelemhez még nem elégséges feltételt teljesítik, hogy 106 egyéni körzetben közös jelölttel, illetve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal indulnak majd. A pártok belátták, hogy a Fidesz ellen csak így lehet fellépni. Emiatt a Fidesznek soha többet nem lesz kétharmados országgyűlési többsége. Az összefogásnak azonban még ma is van egy hiányossága: a hat párt mellett a civileket jobban be kell vonni az együttműködésbe. Mégpedig azért, hogy a bizonytalan kormánypárti szavazókat is meggyőzzük. A Fideszt csak így lehet legyőzni.

MN: Vannak garanciális elemek arra, hogy a civilek nagyobb szerepet kapjanak az összefogásban?

MZP: Az nem elég, ha nem lesz kétharmada a Fidesznek, a legkívánatosabb forgatókönyv az ellenzék kétharmada volna. Kritikus pont az előválasztás. Közben tudom, a pártok még mindig azon vannak, hogy a civileket lehetőleg kiszorítsák a versenyből. De ha nem engednek oda egy esetleg komoly győzelmi eséllyel rendelkező civilt a versenyhez, azzal Orbánt tartják a hatalomban. Miniszterelnök-jelöltként csak azért vagyok még versenyben és azért küzdök, mert egyelőre nem látom, hogy ki lesz képes azokat a szavazókat megszólítani, akiknek az ellenzéki pártok közül például a DK vagy a Jobbik nem elfogadható. Azért szeretnék kormányfőjelölt lenni, hogy pártokon felülemelkedő, rendszerváltó politikát valósítsunk meg 2022 után.

 
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az MMM elnöke. Fotó: Kiss Zoltán
 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk