Ezerágyas óriáspszichiátriát hozna létre a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. december 18.

Belpol

Három intézményt összevonnának, a szakma tiltakozik. 

Három intézmény összevonásával egy több mint ezer ágyas pszichiátriai, neurológiai és idegsebészeti óriásközpontot hozna létre a kormány - írja a 24.hu. 

A lap úgy tudja, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központ, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összevonását tervezi a kormány, és bár az összevonás pontos dátuma nem ismert, a lap szerint jövőre realizálódhat a terv, amelynek tényét a Magyar Pszichiátriai Társaság is megerősítette.

Az átszervezéssel egy több mint ezer ágyas pszichiátriai központ jönne létre. A tervezet a napokban vált ismertté a szakma előtt, amely pénteken már tiltakozó levelet is küldött Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek.

Az egyebek között a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöksége és a fontosabb szakmai testületek képviselői által aláírt állásfoglalás szerint az összevonással létrejövő óriási intézmény hátrányosan érintené a pszichiátriai és addiktológiai szakmák fejlődését, valamint a betegek ellátását is.

A központosítást észszerűtlennek és szakmailag indokolatlannak tartják, ezért kérik a minisztériumtól a döntés elhalasztását. Problematikusnak tartják azt is, hogy miközben teljesen eltérő az idegsebészet és az addiktológia, és a neurológia is szétvált a pszichiátriától, most ezeket mégis egy intézménybe tömörítenék.

Figyelmébe ajánljuk