Ezért lehet Schadl György a végrehajtói kar elnöke, annak ellenére, hogy lassan egy éve előzetesben van

  • narancs.hu
  • 2022. október 11.

Belpol

Úgy néz ki, egy darabig még továbbra is az maradhat. 

Amíg jogerősen nem ítélik el, nem szűnik meg a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György végrahajtói jogviszonya, és így a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) élén betöltött elnöki pozíciója sincs veszélyben – írja a 24.hu.

A végrehajtók működését szabályozó törvény kimondja, hogy megszűnik a végrehajtói szolgálat abban az esetben, ha ellátója egy naptári éven belül 275 napnál többet van távol – Schadl egy hónap híján egy éve ül előzetes letartóztatásban. Ez a szabály viszont nem vonatkozik az előzetes letartóztatásra.

A 24.hu megkereste a bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, ahonnan közölték: a büntetőügyben érintett végrehajtók szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás megindulásakor azonnali hatállyal felfüggesztésre került. Abban az esetben, ha a végrehajtó ellen a törvényben meghatározottak szerint büntetőeljárás indul, úgy vele szemben a felfüggesztés és nem a távolléttel vagy szüneteléssel összefüggő jogkövetkezmények alkalmazandók.

Hozzátették, hogy a felfüggesztés a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, amennyiben elmarasztaló ítélet születik a végrehajtóval szemben, a hatóság haladéktalanul megszünteti a jogviszonyát, addig azonban nem. Vagyis, Schadl addig maradhat a végrehajtói kar elnöke, amíg jogerősen le nem ítélik, ami évekbe is telhet. 

A rendszerváltás utáni időszak egyik legkomolyabb korrupciós botrányáról, amiben Schadl mellett Völner Pál, korábbi igazságügyi államtitkár is érintett, ide kattintva olvashat többet. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.