„Fagyos légkörben“ tárgyalt Upor és Vidnyánszky, nem közeledtek az álláspontok

Belpol

Az épületet elfoglaló diákok eközben váltásban őrzik a bejáratot.

A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) részéről Upor László lemondott megbízott rektor, Bagossy László lemondott intézetvezető és Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó ment el Vidnyánszky Attila meghívására a Nemzeti Színházba megbeszélni a helyzetet, erről tartottak sajtótájékoztatót az SZFE diáksága által blokád alá vont bejárat elött a Vas utcában.

Nem közeledtek

A sajtótájékoztatón elhangzott: a következő napokban is a lemondott vezetők viszik a hivatalos ügyeket, azért, hogy zavartalan módon megkezdődhessen az oktatás. Az álláspontok ugyanakkor nem közeledtek, az eltérő demokráciafelfogás miatt nem sikerült egyezségre jutni. Az alapdokumentumok körüli vita nem tudott elmozduni a holtpontról.

További probléma az oktatás biztosításával kapcsolatban, hogy a felmondó tanárok és külsős óraadók pótlását meg kell oldani.

Egyértelmű volt, hogy mást ért a két fél változás alatt, és úgy tűnik, hogy az autonómiagaranciák megvonása ideológiai változást készít elő, fogalmazott Németh Gábor.

Elsősorban a járványhelyzetben zajló oktatásról akartak volna tárgyalni, de erről kevés szó esett.

A vezetők ezt a tárgyalást egyszeri alkalomnak tartják egyelőre, és a sajtótájékoztató után a hallgatóknak is beszámolnak.

false

 

Fotó: Narancs

Upor László elmondta: elképzelhető, hogy a lemondásuk legitimitását megpróbálják majd megkérdőjelezni, ők mindenesetre a tanítást folytatni szeretnék, és a 30 nap ügyvitelt felmondási időként vállalták.

A delegáció megkérdezte Vidnyánszkyékat: miért nincs kézzel fogható szakmai programjuk arról, hogyan kellene a haza, nemzet fogalmának nagyobb teret adni az oktatásban, de a beszélgetésnek ez a része nem tartott sokáig.

Blokád alatt

Ugyanezen a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót egy órával korábban az egyetem épületét elfoglaló diákok, akiktől ezúttal kérdezni is lehetett. Nevükben Csernai Mihály HÖK-vezető és Szurdi Panna forgatókönyvíró hallgató elmondta: a blokádot nem oldják fel addig, amíg nem teljesülnek a követeleseik, ugyanis a rögzített autonómiagaranciákat nem egy lehetséges tárgyalás tárgyának, hanem a párbeszédhez szükséges minimumnak tartják.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Hozzátették: állandóan 70-100 fő tartózkodik az épületben, rotációban, ketten pedig őrségben állnak a bejáratnál. Vidnyánszky Attilával nem tárgyalnának, ugyanis nem tartják legitminek a vagyonkezelő alapítvány kuratóriumát, ők a minisztériummal folytatnának párbeszédet, csakis nyitott ajtóknál, az egyeztetést a film- és televíziószakos hallgatók rögzítenék.

Nem az oktatást akarják blokkolni, hanem az új vezetés szakmai direktíváját és munkáját az épületben.

Hozzátették: nem személyekkel van bajuk, de azzal a móddal igen, ahogy Vidnyánszky minősíti, infantilizálja őket.

A vírushelyzetben az épületblokád résztvevői vigyáznak egymásra, maszkot hordanak és kézfertőtlenítőt használnak.

Nem tudnak arról, hogy indult volna birtokvédelmi eljárás.

Pártpolitikától távol maradnának, civil szervezetek segítségét viszont elfogadják.

A diákok korábban megfogalmazott 13 pontjában többek között az áll, hogy:

  • Elutasítjuk az Egyetem modellváltásáról szóló törvényt, annak jelenlegi formájában.
  • Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is.
  • Elutasítjuk a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat.
  • Elutasítunk bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget.
  • Követeljük a Szenátus jogköreinek a visszaállítását.
  • Követeljük a lemondott Szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását.
  • Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását.

Kiállt az SZFE-s diákok mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói önkormányzata és az ELTE BTK médiaintézete is. Szerdán 18:00-kor költők, írók versolvasással a helyszínen szolidariásukat.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.