A vezetőségi lemondások után a Magyar Pünkösdi Egyház léte is veszélybe kerülhet

Belpol

Az elnökség és egyháztanács hat tagja mondott le pénteki hatállyal, a NAV Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz.

„Az elnökség és egyháztanács hat tagja még időben, emelt fővel távozhat a pünkösdi egyház éléről, megelőzve, hogy posztjukról őrizetbe vétellel, esetleg megbilincselve állítsák fel őket” – kommentálta a pénteki lemondásokat a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) ügyeit jól ismerő személy. Forrásaink szerint olyan adatok, információk, belső levelezés és dokumentumok állnak az adónyomozók rendelkezésére, amelyek azt bizonyítják, hogy az elnökség és az egyháztanács nem egyszerűen nem teljesítette ellenőrzési kötelezettségét, hanem akadályozta is az erre irányuló erőfeszítéseket. Ezzel elősegítették azokat a súlyos bűncselekményeket, amelyek megalapozott gyanúja miatt immár ötödik éve folyik a vizsgálat az egyház egyik intézményénél, a békéscsabai központú Közösségi Missziónál. A költségvetési csalással és pénzmosással okozott kárérték elérheti a 8 milliárd forintot. 

„(…) mindenben támogatjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényfeltáró munkáját, és még a látszatát is szeretnénk elkerülni annak, hogy vezető pozíciónkat a vizsgálat befolyásolására kívánnánk használni. Közös célunk az ügy részleteinek mihamarabbi feltárása és egyházunk megújulásának előmozdítása, készséggel áll a hatósági vizsgálatok elébe. (…) Tiszta a lelkiismeretünk, nem követtünk el semmiféle törvénytelenséget, szabálytalanságot, és biztosak vagyunk benne, hogy az eljárás során bebizonyosodik ártatlanságunk” – áll az MPE lelkészeihez és intézményeihez pénteken eljutatott levélben, amelyet Pataky Albert elnök és Pintér Imre alelnök mellett Cartoletti Norbert, D. Nagy József, D. Nagy Tamás és Szerdi Szilárd kerületvezetők írtak alá. 

Mint azt a Magyar Narancs korábban feltárta, a pünkösdi egyház belső vizsgálata már 2019-ben az egyházvezetés asztalára tette azt a jelentést, amely a Közösségi Misszió esetében súlyos és nagy értékű költségvetési csalást és pénzmosást gyanít, ám azt a vezetés lesöpörte az asztalról. 2022 tavaszán azonban a nyomozó hatóság épp a miatt a gyanú miatt őrizetbe vette az érintett békéscsabai intézmény két ügyvezetőjét, V. Gy.-t és V. K.-t, akik ma is rács mögött várják a büntetőeljárás végkimenetelét. 

A vezetés csaknem minden tagjának lemondása után hamarosan tisztújító  országos közgyűlést kell összehívni, ahol új vezetőséget választanak – addig ügyvezető jelleggel marad a most lemondott egyházvezetés. Ám a tét nagyobb a posztok újra betöltésénél: a vizsgálat végére akár az is kiderülhet, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése törvényellenesen működött és lényegében fedezte a hatalmas csalássorozatot. Ha ez így lenne, annak következményeként az MPE elveszíthetné bevett egyházjogi státuszát, sőt akár egyházi működése is kérdésessé válhatna.

 

(A leadképen Pataky Albert lemondott elnök látható, a fotó forrása a punkosd.hu.) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.