Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék a Republikonnál

  • narancs.hu
  • 2022. január 29.

Belpol

A decemberi mérés óta a Fidesz erősödött.

A pártválasztók körében fej-fej mellett áll a Fidesz-KDNP és az ellenzék (Egységben Magyarországért) listája, mindkét politikai oldalt a szavazók 47 százaléka választaná – számol be januári közvélemény-kutatásának eredményéről a Republikon Intézet.

A Kutyapártra 3, a Mi Hazánkra 2 százalék szavazna.

A teljes népességben a Fidesz 41, az ellenzék 40 százalékon áll, 3-3 százalékos a Kutyapárt és a Mi Hazánk, a bizonytalanok aránya 14 százalék.

A Republikon decemberi méréséhez képest a bizonytalanok jelentős csökkenését és a Fidesz erősödését mutatják az adatok. Decemberben az ellenzék még 3 százalékponttal vezetett a teljes népességben és 5 százalékponttal a pártválasztók között, az elmozdulás a Fidesz javára mindkét bontásban hibahatáron túli.

A két adatfelvétel összehasonlíthatósága ugyanakkor kérdéses, mert decemberben az egyes ellenzéki pártok támogatottságára még külön-külön kérdeztek rá, míg januárban már a közös lista támogatottságát nézték.

A Republikon ebben a hónapban Novák Katalin államfőjelölt népszerűségét is felmérte: a megkérdezettek 77 százaléka tudott róla véleményt formálni, és valamivel többen (53 százalék) nem kedvelik őt, mint amennyien kedvelik (47 százalék).

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.