Fekete-Győr András nyílt levelet írt Kocsis Máténak

  • narancs.hu
  • 2022. április 25.

Belpol

A Momentum akkor vesz részt az érdemi parlamenti munkában, ha teljesülnek a párt felételei. 

„Önök az elmúlt 12 évet azzal töltötték, hogy kiüresítsék a magyar parlamentarizmust. Az Ön frakciójának köszönhető, hogy az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája. Ahol számos, a nemzet jövőjét meghatározó nagy kérdés dőlt el, mára a miniszterelnök hatalmi céljainak egyszerű kiszolgálójává vált, amihez Ön és a frakciójához tartozó, semmilyen egyéni mozgástérrel nem rendelkező képviselők örömmel asszisztálnak.

A parlament munkájának kiüresítésén túl pedig a választások kiüresítése is az Önök felelőssége: a Fidesz-frakciónak köszönhető, hogy jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról Magyarországon. Többek között az is Önöknek köszönhető, hogy a Médiatanács a demokratikus nyilvánosság működésének biztosítása helyett pártkatonákkal lett feltöltve, és a kormány hatalmi céljainak kiszolgálójává vált” – írja Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének címzett nyílt levelében Fekete-Győr András.

A Momentum frakcióvezetőjének álláspontja az, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát. A Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha teljesülnek az alábbi feltételek: 

  • A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;
  • A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését;
  • Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat;
  • Kezdődjön meg egy a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása;
  • Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek). 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk