Fekete-Győr: sokkal súlyosabb a helyzet, mint állítják
fgya_L1A8341top_top_story_lead.jpg

Fekete-Győr: sokkal súlyosabb a helyzet, mint állítják

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2020. április 9.

Belpol

Elsősorban az emberéleteket kell megmenteni, a pártpolitikának most nincs itt az ideje. Ennek ellenére a kormány a járvány okozta válsághelyzetet is arra használja fel, hogy saját hatalmát erősítse, és ellehetetlenítse az ellenzéket - mondja a Momentum elnöke. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével készült interjút teljes terjedelmében a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

Magyar Narancs: Hogyan tud reagálni egy ellenzéki párt a válsághelyzetben? Cselekedni elsősorban a kormány tud.

Fekete-Győr András: A pártpolitika jelenleg nem releváns. Ebben a helyzetben csak a kormányzati és az önkormányzati pozícióban lévő szereplők teljesítménye számít. Az önkormányzati az a szint, ahol kiderül, milyen teljesítményre képesek a momentumos polgármesterek. Elmondhatom, hogy minden polgármesterünk Zalától Bács-Kiskunon át Budapestig, kézben tartja és uralja a helyzetet. Maszkokat varratnak önkéntesekkel, szociális támogatást adnak több tízezer forint értékben a rászorulóknak, segélycsomagokat osztanak ki, gondoskodnak az idősekről és a munkanélküliekről is. Most ez a fontos. Tavaly volt két választás, akkor a pártpolitikán volt a hangsúly, most nemzeti összefogásra van szükség. Szomorúan látjuk, hogy Orbán Viktor továbbra is a polgárháború szításában érdekelt.

false

Magyar Narancs: Kap a Momentum a nyilvánosságnál részletesebb tájékoztatást a járványhelyzetről az Operatív Törzstől, a kormánytól vagy más fideszesektől, akár informálisan?

Fekete-Győr András: Nem. De nem is az a probléma, hogy én pártvezetőként nem kapok tájékoztatást, hanem az, hogy a bajai, a gödi vagy a józsefvárosi városvezetés nem hogy állami segítséget nem kap, de információkat sem. Magukra vannak hagyva a városvezetők, ezzel együtt igyekeznek saját hatáskörben, kreatívan kezelni a válságot. Zalában egy momentumos nagyközség vezetője azt mesélte, hogy a megyében még a fideszes polgármesterek sem kapnak információt, ami miatt ők is rettenetesen mérgesek. A kormány őket is magukra hagyta. Miközben Orbán Viktor akcióhősként tetszeleg, valójában mind a 3200 önkormányzatot az út szélén hagyta.

Nemcsak önkormányzatokkal, de az egészségügyben dolgozókkal is napi szintű kapcsolatban vagyok, olyanokkal, akik a járványellenes védekezés első vonalában dolgoznak. Ők rendre arról beszélnek, és nem csak Budapesten, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint amit a kormány és az Operatív Törzs kommunikál. Viszont teljes hírzárlat van, az orvosok nem nyilatkozhatnak a sajtónak, és ők az ilyen irányú utasításokat fegyelmezetten be is tartják. Nyugaton az ilyen jellegű információk nyilvánosak, itthon viszont erős kontroll van a kormány kezében. Így az esetleges hibákat el lehet tussolni, mert nincsenek arra ösztökélve, hogy kijavítsák, és nem is derül ki, hogy valójában hogyan kezelik a járványhelyzetet. Ezek a legnagyobb bajok most az országban, nem pedig az, hogy a teljhatalomtörvény pontosan mikor kerül hatályon kívülre. Előbb-utóbb érvényt fogunk szerezni a demokráciának is, de előbb túl kell lenni a közvetlen válsághelyzeten.

A teljes interjút a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk