A gyenge forint ellehetetlenítheti a gyógyászati segédeszköz-ellátást

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Belpol

Magasabb a beszerzési ár, mint amennyit az egészégbiztosító és a betegek fizetnek érte.

A túlnyomórészt importra épülő hazai gyógyászati segédeszköz-ellátás hatósági áron történik, az eszközök jelentős részét pedig 17 éve ugyanazon az áron tudják csak értékesíteni a helyi vállalkozások – írta meg az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) csütörtöki közleménye alapján az Index.

Ezek az eszközök (például kötszerek, sztómazsákok vagy a cukorbetegek tesztcsíkjai) rengeteget drágultak az elmúlt közel két évtizedben, miközben most a forint is drasztikusan gyengül. A szervezet közleménye szerint ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel sok esetben többe kerül beszerezni ezeket az eszközöket, mint amennyit az értékesítők kaphatnak érte (azaz az egészségbiztosító és a betegek együtt kevesebbet fizetnek, mint amennyiért a viszonteladók beszerzik őket).

Magyarországon több mint egymillió ember szorul ilyen eszközökre – közülük sokan nyugdíjasok vagy fogyatékossággal élő személyek. A gyse-ellátás szakmai szervezetei ezért azt kérik, hogy az április 7-én bejelentett gazdasági intézkedéseket sürgősen egészítsék ki a gyógyászati segédeszköz ágazatban alkalmazott hatósági árak korrigálásával.

Figyelmébe ajánljuk