Felavatta Budapestet a Femen

  • narancs.hu
  • 2015. február 17.

Belpol

Meztelen aktivistanő tüntetett Putyin ellen a Parlament közelében ma délután. Ezzel a Femen-csoport bevette Budapestet. Az akció a Putyin-nap nyilvánvalóan leglátványosabb eseménye volt.

A Femen radikálisnak nevezett feminista mozgalom, amely a legújabb tiltakozó akcióját ezúttal Budapesten szervezte. A még 2008-ban, Ukrajnában alapított – ám ma már Párizsban székelő – csoport nálunk is a védjegyükké vált, meztelenséget alkalmazó demonstrációt választotta eszközéül. A toplessakció ezúttal extra mutatvánnyal egészült ki: Budapesten egy fiatal francia nő először levette a felsőjét, majd felhúzta a szoknyáját, amely alatt teljesen meztelen volt, a szoknya belső részére pedig az volt írva, hogy „Putin go home!”, egy nyíl pedig a nő festett lába közé mutatott.

false

 

Fotó: MTI

A Femen többek között a szexizmus, a szexuális kizsákmányolás, a vallási intézmények radikalizálódása, a vallási fanatizmus, a homofóbia, illetve egyéb elnyomó politikai témák (mint a diktatúrák és diktátorok) kapcsán szervez demonstrációkat, amelyek során nők a testüket használják közvetítő eszközként. Az egyesek által popfeminista csoportnak gúnyolt akciózók jelszava szerint „egy nő a mi Istenünk, a tiltakozás a küldetésünk, a fegyverünk pedig a csupasz mellünk.” A Femen tagjai rendszeresen tiltakoznak a Vatikán előtt, de volt már arra is példa, hogy kínai nagymamák demonstráltak topless módon az amerikai nagykövetség előtt, vagy épp Marie Le Pen francia szélsőjobboldali pártja ellen tüntettek – nővérnek öltözve.

A rendőrség Budapesten előállította az akciózó Femen-aktivistát.

Figyelmébe ajánljuk