Felháborodott a gyerekek ügyvédje a kegyelem hírére

  • narancs.hu
  • 2024. február 2.

Belpol

Olyan embert mentesített a büntetés alól a köztársasági elnök, aki hamis vallomást akart aláíratni a bántalmazottal, hogy pedofil főnökét mentse.

Az, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei pedofilügy másodrendű vádlottjának, értelmetlenné teszi a kiszolgáltatott sértettek évtizedes küzdelmét, és azt a munkát, amit az őket képviselő jogászok végeznek – ez a véleménye Gál András ügyvédnek.

A Telexnek nyilatkozó jogász a bántalmazott fiatalokat képviselte a büntetőperben, amelyben a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon korábbi igazgatójáról, Vásárhelyi Jánosról bebizonyosodott, hogy 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. Nyolv év börtönre ítélték. 

Az, hogy mit tett, 2016-ban derült ki, az RTL Házon kívül című műsorában két áldozata nyilatkozott, és ezt azért vállalták, mert egy másik áldozat korábban öngyilkos lett.

Öt év telt el azóta, hogy először jelezték az ügyet, öt év úgy, hogy abban az öt évben is folytatta gyerekek szexuális bántalmazását ez a magát roppant vallásosnak és szelídnek mutató ember” – mondta most Gál András. A botrány kirobbanása előtt az igazgató állami kitüntetést is kapott, Magyar Bronz Érdemkeresztet.

Az eljárás közben kiderült, hogy az igazgató zsarolással, fenyegetéssel megpróbálta visszavonatni a gyerekekkel a vele kapcsolatos vallomásokat. Ebben segítette helyettese, több esetben.

Az egyik gyerek 2016 szeptemberében szólt a gyámjának, hogy az igazgató szexuálisan zaklatta. Ekkor az igazgató kérésére a helyettes írt egy levelet, amit a gyerekkel akartak aláíratni. Ez állt benne: „Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

Az igazgatóhelyettest az ügy másodrendű vádlottjaként kényszerítésért 2021-ben három év négy hónap börtönre ítélték. A pápalátogatás alkalmából kapott kegyelmet.

„Súlyosan pedofil bűncselekmény leplezéséhez asszisztált K. Endre, aki ráadásul pszichológus, és akinek a nevét a személyiségi jogainak védelmében nem írják ma le az újságok, és aki – mivel a köztársasági elnök mentesítette őt a bűncselekmény hátrányos jogkövetkezményei alól is – holnap bármelyikünk gyermekének pszichológusa lehet” – mondta Gál András. – „Ez az ember szép sorjában rábeszélte fenyegetésekkel, zsarolásokkal az áldozatokat, hogy vonják vissza a vallomásukat, vagy ne tegyenek terhelő vallomást az igazgatóra. Na, ez kapott kegyelmet.”

Gál arról is beszámolt, hogy tartja a kapcsolatot a bántalmazott fiatalokkal, akik a mai napig nem tudnak szabadulni a történtek hatása alól, akadnak, akik alkohol- vagy kábítószer-problémákkal küzdenek. 

Az ügyvéd a Budaházy Györgynek adott kegyelmet sem értette, de ezt további óriási visszalépésnek gondolja.  Feltételezi, hogy az állam kímélni próbálja a vallási szervezetekben aktív vádlottakat.

„Nesze, Kúria-ítélet. Ezúttal nem tudtunk olyan tanácsot összeállítani, amelyik felment, vagy Budaházy ítéletéhez hasonlóan nevetségesre degradálja a korábbi ítéletet másodfokon, még nem mi mondjuk meg, ki a bíró, és mi legyen az ítélet, de ez nem is érdekes, mert hozzánk tartozol, és kegyelmet adunk” – fogalmazott meg egy gondolatkísérletet az ügyvéd. – „Ez az ügy már a bíróságon büdös volt. Az a nevelőtanár, az igazgató bűntársa, aki ötezer forintokat fizetett a nevelésére és felügyeletére bízott, halmozottan hátrányos helyzetű, időnként szellemi fogyatékos kiskorú fiúknak azért, hogy velük közösülhessen a gyermekotthonban, felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott. Ott tudtam volna hányni már az ítélethirdetéskor.”

A kegyelmi ügyről a köztársasági elnök hivatala azt mondta, hogy „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség”, konkrét kegyelmi ügyekről azonban nem ad felvilágosítást a hivatal, így erről sem.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.