Feljelentést tesz egy jobbikos képviselő Dunakeszi polgármestere ellen a saját családi cégétől vett lakások miatt

  • narancs.hu
  • 2021. május 25.

Belpol

Amire CSOK-ot vett fel Dióssi Csaba, Varga Zoltán Péter szerint törvénytelenül. 

Mint arról lapunk előző nap beszámolt, tízlakásos társasházat építtetett Dunakeszin a polgármester családjának cége, hogy minden családtag kapjon egy lakást. Dióssi Csaba előbb a társaság vezetőjeként megépíttette a házat, majd kiszállt a cégből, és még a CSOK-ot is felvette, hogy a családi vállalkozástól megvehesse a lakásokat. 

Az ügyben Varga Zoltán Péter Dunakeszi jobbikos képviselője közlése szerint a mai napon büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a költségvetésnek vélhetően jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt.

A politikus úgy fogalmaz, az ügy egyesek szerint nem törvénytelen, legfeljebb etikátlan. Arról számol be, hogy a polgármester támogatói ezt is megkérdőjelezik, hisz' a fideszes Dióssi egyesek szerint csak kreatív  volt az ügyben.

„Persze vitatkozhatnánk, hogy mennyire etikus egy otthonteremtésre kitalált támogatást felvenni egy százmilliomos, otthonnal és több más ingatlannal is rendelkező személynek, miközben megannyi magyar fiatalnak nincs, vagy nincs »elég« gyereke a CSOK megigényléséhez és így esetleg nem jutnak lakáshoz” – emeli ki Varga.

jobbikos képviselő utánanézett a nyilvánosan elérhető adatok alapján, hogy valóban törvényes volt-e az ügylet. „Dióssi Csaba a lakásait a vagyonnyilatkozata szerint 2017-ben vásárolta. A családi céget – mely a társasházat építette – 2016-ban ajándékozta a fiának. Az ajándékozási szerződést Tuzson Bence korábbi irodája, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda jegyezte ellen, a cégmódosítást is a várost is képviselő ügyvédi iroda adta be a cégbíróságra. Ugyanekkortól a cég ügyvezetője is a polgármester fia. A kültag folyamatosan a polgármester apja volt a nyilvános cégiratok szerint”.

Kérdéses CSOK-támogatás

A politikus hozzáteszi, hogy „Az évi több mint tízmillió forintból fenntartott városi propagandalapnak, a Dunakeszi Postnak néhány nappal az ügy kirobbanása előtt adott »előremenekülő« interjújában a polgármester egyértelműen fogalmaz, kizárva a lehetőségét a későbbi mellébeszélésnek: a társasházat a családi vállalkozás »húzta fel«.”

„Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Korm. rendelet 23. § (4) bekezdése az alábbiak szerint fogalmaz: »Az új lakás építéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre támogatási szerződés abban az esetben köthető, ha az építési tevékenységet végző egyéni vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa«” – teszi hozzá Varga Zoltán Péter, amely szabály 2016 óta folyamatosan szerepel a kormányrendeletben.

A képviselő szerint a probléma ott kezdődik, hogy „a CSOK viszont egyértelműen nem bankhitel, hanem egy állami, költségvetési támogatás, melyre fentiek alapján Dióssi Csaba – állításaival szemben – nem volt jogosult. A büntető törvénykönyv szerint aki költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Tízmillió forintos összeg esetében ez jelentős vagyoni hátránynak minősül, mely esetben a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, de más bűncselekmény gyanúja is felmerülhet" – hangsúlyozza a Jobbik képviselője.

(Facebook/Varga Zoltán Péter)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.