Felmentő ítélet: nem rágalmazott Dezső András

  • narancs.hu
  • 2022. október 21.

Belpol

2018-ban az Indexen közölt cikket egy svédországi magyar nőről, a rendőrség hivatalból indított eljárást, a per most ért véget.

Dezső András, aki most a HVG munkatársa, 2018-ban a régi Indexen írt egy Svédországból hazatelepülő magyar nőről, aki szerepelt a közmédiában. A nő azt állította, azért kénytelen hazatelepülni, mert Svédországban a bevándorlók miatt megromlott a közbiztonság.

Dezső András a nyilvánosan elérhető információk alapján arra jutott, hogy a magyar nővel szemben Svédországban zaklatás és rágalmazás miatt jogerős bírósági ítélet született. A cikk arról szó, hogy olyan ember beszél a svéd törvényeket nem tisztelő bevándorlókról, aki bevándorlóként szintén összeütközésbe került a svéd törvényekkel. 

Miután a cikk megjelent, hivatalból indított nyomozást a BRFK, különleges személyes adattal való visszaélés gyanújával, kihallgatták Dezső Andrást. Ő azt mondta, nem követett el bűncselekményt, amit megtudott és megírt, ahhoz bárki  más is hozzáférhetett volna. A rendőrség ettől függetlenül vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást, és az ügyészség vádat is emelt. 

Az első fokon ítélkező bíróság felmentett a különleges személyes adattal való visszaélés vádja alól az újságírót, de rágalmazásban bűnösnek találta, és arra kötelezte, térítse meg az eljárás bűnügyi költségét, amely a fordítási munkák miatt ötszázezer forint volt. Másodfokon a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában a rágalmazás vádja alól is felmentette Dezső Andrást. Az ügyészség három nap gondolkodási idő után csütörtökön tudomásul vette az ítéletet – írja a HVG –, így az most már jogerős. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?