Nemmel szavazott a Fidesz a szegedi takarékosságra

  • narancs.hu
  • 2022. október 21.

Belpol

Az ellenzékben lévő kormánypártiak szerint az intézkedési terv rossz, és a baloldal a háború, a szankciók pártján áll. A többség megszavazta az előterjesztést.

Szeged önkormányzata a közgyűlés pénteki döntése alapján januártól bezárja kulturális és sportlétesítményeit, némelyeket egy hónapra, másokat március elejéig – tudósít a szeged.hu.

A szegedi közgyűlés most csak ezt, az energiatakarékosságra vonatkozó intézkedési tervet tárgyalta. 

Arról már korábban lehetett olvasni, hogy a város októbertől tízszeres áron kapja a gázt a szolgáltatótól, amellyel megállapodást kötött.

Az intézkedési tervet ennek fényében állították össze a városházán. 

Az ülésen Botka László polgármester arról beszélt, senki sem örül ezeknek ez intézkedéseknek, de kényszerhelyzetbe került az önkormányzat. Az év végéig az árammal nincs probléma, a gáz ára azonban októbertől emelkedett. A nem kötelező feladatokat ellátó intézményeket tudja bezárni átmenetileg az önkormányzat, ahogyan más települések is tették. Botka azt mondta, erről a helyzetről egyeztettek az intézményvezetőkkel, megköszönte segítő hozzáállásukat. Most két hónapról kellett döntést hozni, januárról és februárról, mert márciustól új költségvetés készül.

A szeged.hu szerint a helyi kormánypárti képviselőknek, akik a közgyűlésben ellenzékben politizálnak, nem tetszett az intézkedési terv, nem is szavazták meg. 

Halkó Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a medencében edző sportolókat lehetetlen helyzetbe hozza ez az intézkedés, és meg kellene fontolni, hogy az újszegedi sportuszodára felteszik a sátrat, és felfűtik annyira, hogy az úszók, vízilabdázók mégis tudjanak edzeni. Ruzsa Roland azt mondta, ha már Szeged szolidárisnak tartja magát, nem teheti meg, hogy nyugdíjasklubokat zár be. Tápai Péter az előterjesztést sebtében összerakott anyagnak nevezte, amely biztosan megfelel az előírásoknak, de nem készült hozzá hatástanulmány. Haág Zalán is a pontos költségszámításokat hiányolta belőle. Haág szerint Szegeden minden lehetséges módon sarcolják a lakosságot, szerinte a magyar baloldal a háború, a szankciók pártján áll.

Botka ez utóbbi kritikára azzal válaszolt, épp húsz éve választották meg polgármesternek. Azoknak, akik azt kérdezik, miért veszít Szegeden folyamatosan a Fidesz, azt javasolja, tanulmányozzák Haág Zalán munkásságát.

Botka szóvá tette azt is, hogy ellenzéke egyetlen módosító javaslatot sem fűzött az intézkedési tervhez. 

 

 

 

 

A közgyűlés végül 18 igen, 7 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el az intézkedési tervet. 

A szintén Csongrád-Csanád megyei, fideszes vezetésű Makón már korábban döntött arról a képviselő-testület, hogy a takarékosság jegyében bezárja a futballstadiont és a sportcsarnokot is télre. Ott a helyi ellenzék, a DK képviselője érvelt a takarékossági csomag ellen

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk