Felmondanak a IX. kerületi lap munkatársai, ha végleg kirúgják a főszerkesztőt

  • narancs.hu
  • 2022. június 7.

Belpol

Baranyi Krisztina és az újságírók is a sajtószabadság elleni támadásnak veszik a főszerkesztő kirúgását.  

Május végén az Index számolt be arról, hogy Vágvölgyi B. Andrást azonnali hatállyal elbocsátották a IX. kerületi önkormányzati lap, a 9 magazin főszerkesztői pozíciójából. Az önkormányzat Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cégének vezetője, Hagymási Zoltán a kirúgást szerződésszegéssel indokolta, mondván Vágvölgyi köteles lett volna a munkát a munkáltató székhelyén végzezni, de májusban 5 napig nem jelent meg, és szabadságot sem kért.

Baranyi Krisztina kerületi polgármester a Facebookon ezután arról írt, hogy ő utólag kapott tájékoztatást a döntésről, szerinte "egy havilap szerkesztőjének szükségtelen minden reggel nyolctól az íróasztalát támasztania", illetve úgy fogalmazott, hogy "Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel, korábban az Origóval történt meg nagyban". 

A szerkesztőség hétfőn kiadott egy állásfoglalást, amelyről a hvg.hu azt írja, ebben elfogadhatatlannak, valamint a lap integritását sértőnek és a sajtószabadság elleni támadásnak veszik Vágvölgyi kirúgását.

"Van ugyanakkor esély a magazin szabad sajtóorgánumként való működésének helyreállítására: a tulajdonosi jogokat gyakorló ferencvárosi képviselő-testület legközelebb június 22-én, reggel 9 órakor ül össze és dönthet a lap vezetésének kérdésében is" – írja a szerkesztőség.

"Ha a képviselő-testület ekkor megteremti a lehetőségét az eredeti állapot helyreállításának, örömmel folytatjuk a lap készítését Vágvölgyi főszerkesztésével. Amennyiben ez elmarad, a továbbiakban nem kívánunk együttműködni a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft.-vel" – emelték ki a hétfői közleményben a lap munkatársai.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk