Hajléktalanoktól gyűjthetett szavazatokat az örmény nemzetiségi szószóló

  • narancs.hu
  • 2022. június 7.

Belpol

A mentelmi bizottság a mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a 2014-es eset miatt. 

A parlament mentelmi bizottsága kezdeményezte Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését választás rendje elleni bűntett miatt – olvasható a parlament.hu-n található határozatban.

A dokumentum szerint Akopjan Nikogosz (IV. rendű vádlott) több társával még a 2014-es nemzetiségi önkormányzati választáson hajléktalanszállón győzött meg embereket arról, hogy vallják magukat örménynek és szavazzanak rá. Akopjan Nikogosz ellen 13 rendbeli, három esetben társtettesként, tíz esetben bűnsegédként elkövetett választás rendje elleni bűntett miatt emeltek vádat. 

A 2014-es nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson Akopjan Nikogosz és most vádlott társai az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjei voltak.

Az I., II. és III. rendű vádlott 2014. augusztus-szeptemberében megjelentek a VIII. kerületi, Dankó utcai hajléktalanszállón, és azért, hogy az ott tartózkodó személyek valótlanul vallják magukat örménynek, regisztráljanak  az örmény névjegyzékbe, írják alá az ajánlóívet, majd későb szavazzanak is, anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlottak fel. A hajléktalanszálló mellett egy Auróra utcai italboltnál is megszólítottak hajléktalanokat ugyanezzel, a regisztrációjuk után pedig értesítési címként saját magukhoz köthető címeket adtak meg. 

A dokumentum szerint a VI-XIX. rendű vádlottak a valóságban csak a felajánlott vagyoni előny miatt vallották magukat – valótlanul – örménynek, és írtak alá okiratokat, adtak ajánlást, és szavaztak a választáson. 

A szavazás napján aztán őket több gépjárművel többször fordulva szervezetten szállították a szavazás helyszínére, és szavazólapmintákat is adtak nekik, amelyen pirossal megjelölték, melyik jelöltre és jelölő szervezetre (Arménia-KILIKIA-ÖIE) kell szavazniuk, majd a szavazást követően kifizették nekik az ígért anyagi előnyt, és gépjárművel visszavitték őket a hajléktalanszállóra.

A hajléktalanok a szavazás előtt egy dobozos sört, az eredményes szavazás után pedig 1000 forintot kaptak. 

A nemzetiségi választáson végül a II. rendű vádlott a Budapesti VIII. kerületi örmény nemzetiségi önkormányzatba jutott be az Arménia-KILIKIA-ÖIE jelöltjeként, míg az I., III. és V. rendű vádlott, illetve Akopjan Nikogosz az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba jutott be az Arménia-KILIKIA-ÖIE jelöltjeként.

A mentelmi bizottság keddi ülésén Akopjan Nikogosz azt mondta, hogy elképesztő vádakkal illették és fontos neki, hogy mielőbb lezáródjon ez az ügy, ezért szeretné bíróság előtt tisztázni azt. A mentelmi bizottság végül úgy döntött, a nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését javasolja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk