Felmondott a Neokohn.hu főszerkesztője

  • 2020.11.23 18:10

Belpol

"Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni" - írta Seres László.

A Facebook-oldalán jelentette be Seres László, a Neokohn.hu főszerkesztője, hogy hétfőn délelőtt benyújtotta a felmondását a lap tulajdonosainak, így december 1-től már ő a főszerkesztő.

Seres azt írta, már jó pár hete érlelődött benne a döntés, a végső lökést az adta, hogy a cég tulajdonosai megvétózták a helyettesének leváltását és egy másik kolléga kinevezését a főszerkesztő-helyettesi pozícióra.

"A tulajdonosok vétója két szempont miatt is problémás. Egyrészt főszerkesztői szuverenitásomat és szakmai tudásomat veszik ezzel semmibe. Jobban szeretem én eldönteni, kikkel dolgozom együtt, mint nem. Pláne, ha az illető inkább történész, mint újságíró, és az elmúlt hónapokban alapvető újságírói, médiaetikai szabályokkal, értékekkel kapcsolatban kell vitáznom vele. Másrészt ily módon az is kiderült számomra, hogy ha egy, a NER iránt elkötelezett beosztottam pozíciója be van betonozva, akkor sem őfelette, sem saját magam felett nem én rendelkezem.

Márpedig én nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni. Olyanban sem, ahol - mint az elmúlt hetekben tapasztalom - tulajdonosi elvárás a másik, neológ zsidó hitközség folyamatos támadása"

- írta Seres.

A Neokohn.hu főszerkesztő-helyettese Veszprémy László Bernát, aki rendszeresen publikál a Mandineren is, valamint a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Seres a továbbiakban megköszönte Köves Slomónak és Bodnár Dánielnek az eddigi együttműködést és a lehetőséget, és azt írja, büszke arra, hogy az elmúlt két évben "egy valóban független konzlib portált" működtetett, "még ha pár olyan cikket is átengedtem közlésre, amit nem kellett volna".

Végül azt írta, nem tudja folytatni, elérkezett a kompromisszum-készsége határához. "Anyukám mindig azt tanította nekem, a legfontosabb az életben, hogy minden nap tudjunk tükörbe nézni. Én a továbbiakban is ehhez fogom tartani magam."

A Neokohn.hu kiadója a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) közelálló Brit Media tulajdonában van.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.