Felnyitják a minden idők egyik legsúlyosabb környezetpusztítása miatt lezárt kutakat

Belpol

A Chinoin-mérgezés több mint 40 éve történt, 18 gyereket és 24 felnőttet vittek kórházba. Az akkor lezárt váci kutakat most újranyitják, mert kell a gödi Samsung SDI-gyár vízellátásához. A katasztrófavédelem áldását adta rá. 

„Nem lesz háború! Megvédett minket O.V. A Vác és Sződliget közötti (korábban Chinoin-szennyezés miatt 50 évre lezárt) kutak felnyitása pedig megkapta a vízjogi engedélyt” – írja Juhász Béla Róbert, Sződliget momentumos polgármestere a Facebookon.

Mindehhez csatolta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezen ügyben született határozatát. 

A Qubit 2020-ban írt cikket az akkor 42 éve bekövetkezett, Magyarország egyik legsúlyosabbnak számító környezetvédelmi katasztrófájáról. 1980 májusában a Chinoin gyógyszergyártó vállalat váci telephelyén 300 tonna gyógyszergyári hulladékot égettek el: a szél iránya megfordult, a veszélyes füst pedig több száz méteren szétterült a Dunán, ami miatt Budapesten négy napra le kellett állítani a Fővárosi Felszíni Víztisztító Művet. 

Egy korabeli tudósítás szerint ismeretlen eredetű mérgezéssel 18 gyereket és 24 felnőttet vittek kórházba. Két héttel a gázmérgezés előtt Vácon szürke és gyógyszerszagú folyadék folyt a csapokból; mint utóbb kiderült azért, mert a Chinoin telephelyén más gyárak hulladékát is tárolták, csak nem szakszerűen. Az eset részleteiről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára posztolt két évvel ezelőtt a Facebookon. 

40 éve történt A BRFK Napi Operatív Információs Jelentése - a legfelsőbb belügyi vezetéshez, valamint az MSZMP vezető...

Posted by Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára on Tuesday, June 2, 2020

A váci déli vízbázis – Chinoin által elszennyezett, majd lezárt – kútjait a gödi Samsung SDI-gyár vízigényének ellátása miatt kell újranyitni. A városszéli iparterület vízellátásának 32 milliárdos tenderét Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte el. (Erről még a Magyar Narancs a karácsonyi lapszámában írt részletesen.) 

Sződligetet feltúrják

Balogh Csaba gödi polgármester még szeptemberi blogbejegyzésében számolt be a víziközmű hálózat akkori terveiről. E szerint a Samsung ipari szennyvizét Sződligetet érintve Vácra fogják vezetni; egy meglévő szennyvíztisztító mellé új telepet létesítenek, hogy azon keresztül juttassák a Dunába. Emellett a Chinoin elszennyezte, lezárt kutakat felújítják, és egy új felszíni vízkivételi mű termelésével együtt tisztítják, majd onnan vezetik a Samsungba ipari vízként. Ennek kapacitását úgy tervezték, hogy az ipari vízszükségleten felüli mennyiséget továbbtisztítják, majd belekeverik abba az ivóvízbe, amely jelenleg a szentendrei fővárosi vízbázisból érkezve biztosítja Göd ellátását. 

Juhász Béla Róbert már korábban beszélt arról, hogy a Samsung-vízhálózat kialakításának milyen következményei lesznek a településre nézve. A szennyvízhálózatot egy olyan utcán keresztül vezetnék át, és szállítanának benne napi több ezer köbméter ipari szennyvizet, amelynek egyik oldalán egy 350 fős iskola, a másik oldalán pedig játszótér található. A polgármester szerint a Mészáros és Mészáros Kft. ezt azzal indokolta, hogy ha más nyomvonalon (azaz nem közterületen) vinnék a vezetéket, akkor nemcsak az önkormányzattal, hanem magánszemélyekkel, földtulajdonosokkal kellene egyeztetni.

Novemberi megkeresésünkkor azt mondta, a szennyvízvezeték Sződliget belterületén megy majd át, a megépítése tehát több száz ember életét befolyásolhatja.  Sződliget vezetője azt feltételezte, hogy mivel az út egyik oldalán víz-, a másikon gázvezetékek futnak, a hálózatot a közút közepén tervezik megvalósítani, ami miatt fel kell majd bontani a burkolatot. A polgármester emlékeztetett: szakemberek azt mondták neki, hogy a megnövekedett vízkivétel miatt szívóhatás indul meg, ami miatt a földben megmaradt kemikáliák belekerülhetnek a vízbe.

Egy birtokunkba jutott dokumentum szerint a víziközmű-hálózat 2024 februárjában készülhet el, 2025-ben napi 20 ezer köbméter ipari víz, illetve 10 ezer köbméter szennyvíz halad át rajta. Fontos tudni még, hogy egykor a szomszédos, már bezárt Taurus gumigyár is szennyezte a térséget nehéz orsóolajjal, egy kimondottan veszélyes anyaggal. „Két gramm lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet” – mondta a polgármester, aki szerint a toxikus vegyületek feloldódása és vízbe kerülése elkerülhetetlen, amennyiben beindul a vízkivétel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szintén novemberi megkeresésünkkor azt írta, a váci „víztermelő kutak üzemeltetése során kizárólag ipari célú vízkivétel engedélyezett, a kitermelt vízből a lakossági ivóvízhálózatra termelés nem történik. A Samsung SDI gödi üzem szennyvizét és a lakossági kommunális szennyvizeket jelenleg a meglévő váci szennyvíztisztító telep kezeli. Sem a vonatkozó szabályozók, sem a technológiai kialakítás nem engedi, hogy a megtisztított szennyvíz keveredjen ivóvízzel. A szennyvízcsatorna megvalósítása és üzemeltetése során (…) a szükséges védőtávolságot biztosítani kell.”

(Címlapképünk forrása: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldal

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?