Nem törölte el a Kúria a Háttér Társaság abszurd büntetését

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 13.

Belpol

A szervezetet azért bírságolták meg, mert érvénytelen szavazatra buzdított a népszavazáson.

A Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a szervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság hárommillió forintra bírságolta, amiért a "gyermekvédelmi" népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdított.

Az NVB szerint a Háttér Társaság megsértette a választási eljárási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó előírását, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson. Az NVB szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, "mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot". A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

A szervezet bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ebben arra hivatkoztak, hogy a népszavazási kampánytevékenység rendeltetésével egyáltalán nem ellentétes, ha az a választópolgár által jogszerűen leadható érvénytelen szavazatra buzdít, ezért az érvénytelen szavazat leadására buzdító tevékenység sem volt ellentétes a népszavazási kampány rendeltetésével. Egyébként több mint 1,7 millió választópolgár szavazott érvénytelenül április 3-án. 

Kúria a felülvizsgálati kérelmet szerdán érdemi vizsgálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a kérelmező szervezet az alaptörvényi összefüggések megjelölésén túl formálisan utal ugyan arra, hogy az NVB a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét megsértve állapította meg jogsértést, azonban azzal kapcsolatosan érdemi érvelést nem tartalmazott a beadvány, nem jelölte meg, milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata.

A Kúria honlapján olvasható ítéletből kiderül, hogy az ügyben "érintettként" a kormány is képviseltette magát.

A Kúria döntése jogerős, de valószínűsíthető, hogy a Háttér Társaság Alkotmánybírósághoz illetve a Strasbourgi Bírósághoz fordul majd. Több más szervezetet is megbírságolt az NVB az érvénytelen szavazatra buzdítás miatt, többek között az Amnesty International Magyarországot, vélehetően az ő ügyük is a Kúria elé kerül majd. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk