Az Egyesült Államok szankciós listára vette Laszlóczki Imrét, az orosz IIB alelnökét

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Külpol

A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank is rajta van a listán.

Felvette Oroszországgal szembeni szankciós listájára Laszlóczki Imrét, az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) magyar alelnökét az amerikai pénzügyminisztérium illetékes hivatala, az OFAC.

Laszlóczki több orosz állampolgár társaságában a "Különleges besorolású állampolgárok" listájára került fel, csak nevét, lakóhelyét, születési idejét és helyét, valamint nemzetiségét és nemi hovatartozását feltüntetve, valamint azt, hogy  személyként szankcionálják.

 
Laszlóczki Imre
Fotó: IIB 

Maga az IIB is felkerült a listára. Ez egykor a szocialista blokk országainak közös bankja volt, amit a régió befektetői sorban hagynak el. A magyar kormány az elmúlt években nagy feltűnést keltett vele, hogy Budapesten biztosított székhelyt a gyakran csak "orosz kémbanknak" csúfolt pénzintézetnek, és az ország a mai napig részvényese maradt.

Az USA szankciós listáján szerepel Georgij Nugzarovics Potapov, az IIB alelnöke, valamint Nyikolaj Nyikolajevics Koszov, az IIB elnöke is. Mindkét orosz állampolgár budapesti lakos.

Laszlóczki az IIB honlapján elérhető önéletrajza szerint Pakson született, majd Moszkvában tanult, 1987-ben a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diplomát, azóta főleg a magyar külügyminisztériumban dolgozott. Nagykövetként szolgált Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban is. Az IIB 2019-es Budapestre költözése után lett annak egyik alelnöke. Kinevezése után a hvg.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: "Ez a bank egy teljesen apolitikus intézmény, a különböző országok belügyeivel, vagy külpolitikai kérdésekkel nem foglalkozunk. A mi dolgunk az üzlet."

Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a Nemzetközi Beruházási Banknak, de a nem elég átlátható és hatékony működés miatt 2000-ben kilépett a szervezetből. Tagságát 2014-ben újította meg, és Oroszország, valamint Bulgária után a szervezet harmadik legnagyobb részvényesévé vált. Ma már Magyarország az egyetlen uniós ország, amely továbbra is részvényes a bankban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?