Az Egyesült Államok szankciós listára vette Laszlóczki Imrét, az orosz IIB alelnökét

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Külpol

A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank is rajta van a listán.

Felvette Oroszországgal szembeni szankciós listájára Laszlóczki Imrét, az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) magyar alelnökét az amerikai pénzügyminisztérium illetékes hivatala, az OFAC.

Laszlóczki több orosz állampolgár társaságában a "Különleges besorolású állampolgárok" listájára került fel, csak nevét, lakóhelyét, születési idejét és helyét, valamint nemzetiségét és nemi hovatartozását feltüntetve, valamint azt, hogy  személyként szankcionálják.

 
Laszlóczki Imre
Fotó: IIB 

Maga az IIB is felkerült a listára. Ez egykor a szocialista blokk országainak közös bankja volt, amit a régió befektetői sorban hagynak el. A magyar kormány az elmúlt években nagy feltűnést keltett vele, hogy Budapesten biztosított székhelyt a gyakran csak "orosz kémbanknak" csúfolt pénzintézetnek, és az ország a mai napig részvényese maradt.

Az USA szankciós listáján szerepel Georgij Nugzarovics Potapov, az IIB alelnöke, valamint Nyikolaj Nyikolajevics Koszov, az IIB elnöke is. Mindkét orosz állampolgár budapesti lakos.

Laszlóczki az IIB honlapján elérhető önéletrajza szerint Pakson született, majd Moszkvában tanult, 1987-ben a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diplomát, azóta főleg a magyar külügyminisztériumban dolgozott. Nagykövetként szolgált Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban is. Az IIB 2019-es Budapestre költözése után lett annak egyik alelnöke. Kinevezése után a hvg.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: "Ez a bank egy teljesen apolitikus intézmény, a különböző országok belügyeivel, vagy külpolitikai kérdésekkel nem foglalkozunk. A mi dolgunk az üzlet."

Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a Nemzetközi Beruházási Banknak, de a nem elég átlátható és hatékony működés miatt 2000-ben kilépett a szervezetből. Tagságát 2014-ben újította meg, és Oroszország, valamint Bulgária után a szervezet harmadik legnagyobb részvényesévé vált. Ma már Magyarország az egyetlen uniós ország, amely továbbra is részvényes a bankban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?