Feltüzeli a tiltakozó pedagógusokat, hogy kirúgással fenyegeti őket a tankerület

Belpol

Több helyen is kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, az első felmentés már meg is történt. Ennek ellenére egyes iskolákban még többen csatlakoznak az akcióhoz. 

„Egyrész hallatlan, másrészt most hallottam egy kollégától egy másik iskolából, hogy akkora a felháborodás, hogy sokan csatlakoznak a mozgalomhoz” – így kommentálta a Narancs.hu-nak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola sztrájkbizottságának elnöke, J. Tóth Judit, hogy a tankerület a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat kirúgással fenyegette meg (a Radnótinak nem a Klebelsberg Központ, hanem az ELTE a fenntartója). Amint arról lapunk is beszámolt, ilyen tartalmú levelet kaptak a fővárosi Kölcsey és Vörösmarty gimnázium a napokban polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusai. A Telex pedig arról írt, felmentették Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert részt vett a polgári engedetlenségi mozgalomban.

J. Tóth Judit szerint a fenyegetőzés kontraproduktív, de a megfélemlítés sokaknál működni fog, mert a kisebb településen ellehetetleníthetik a pedagógusokat. Ezzel együtt a mai tanárhiányos helyzetben nem reális, hogy mondjuk harminc embert egyszerre kirúgjanak egy intézményből.

A Radnóti pénteken csatlakozott az akcióhoz, a tantestület jelentős része tiltakozott, részben azzal, hogy nem vette fel a munkát, nem tartotta meg minden óráját, vagy aláírta a támogató nyilatkozatot. A diákok döntő többsége bent volt az iskolában felügyelet alatt, a szakórák egy részét nem tartották meg, „de ez a mai közoktatásban talán még csak nem is hír”. 

A szülők és a diákok részéről nem érkezett konkrét visszajelzés az akcióról, de J. Tóth Judit szerint a körülöttük lévő közeg nagyon támogató, „elég sokukon láttam kockás inget ma is”. A Radnóti tanára hozzátette, azért is fontos az akció, mert olyanokért is fel kell szólalniuk, akik nem rendelkeznek ilyen háttérrel, és például fenyegetik őket. 

A fenyegetőzés egyébként arra is utalhat szerinte, hogy hatékony az engedetlenség, „legalábbis valamilyen gombot megnyomhatott”, amire így reagálnak.

„Pintér Sándor megmondta, hogy rend lesz. Megkaptuk az első jelzést”

- fogalmazott J. Tóth Judit. Ezzel együtt jelezte, egy közalkalmazottat kirúgni elég nehéz procedúra, könnyen a munkaügyi bíróságon találhatja magát a fenntartó, ha valakit csupán két-három napi engedetelenségért rúgnak ki. 

A Radnóti folytatja az engedetlenségi akciót, bár a részleteket még tisztázni kell. A hosszú távú cél az, hogy vegye komolyan a kormányzat a közoktatást, tegye fenntarthatóvá, hogy újra legyenek tanári pályára jelentkezők és színvonalas 21. századi oktatás. Ahogy az akcióbanrésztvevő pedagógus mondta, rövid távon a figyelmet szeretnék fenntartani, illetve minél több embert szeretnének arra buzdítani, hogy emelje fel a hangját. 

A pedagógus szakszervezetek novemberre terveznek sztrájkot, J. Tóth Judit szerint addig biztosan fog tartani a polgári engedetlenségi mozgalom. „Valahol hetente akarják folytatni. Országosan a tiltakozások különböző módjai nem fognak elhalni a tanév elején. Hanem egyre inkább egymásra találnak majd”. De azt látni kell, folytatta a radnótis tanár, hogy egy-egy kisebb településen jóval szűkebb a mozgásterük a tanároknak, illetve vélhetően a tankerületek „továbbra is izmozni fognak” minisztériumi utasításra. 

Mit lehet tenni a tankerületek fenyegetése ellen? A PDSZ tanácsai

„Ha olyan irományt akarnak veled átvetetni - akár az intézményvezető, akár a tankerületi központ igazgatója, más fenntartó, bárki - hogy a polgári engedetlenségért kilátásba helyezi, hogy a következő alkalommal rendkívüli felmentést vagy munkaviszonyban azonnali hatályú munkaviszony-megszüntetést von a polgári engedetlenség maga után, és kérik, hogy ezt az irományt írjátok alá, EZT NE TEGYÉTEK MEG!” Erre buzdítja a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanárokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mint közösségi oldalukon írták, pár órás engedetlenségért nem arányos a jogviszony azonnali hjatályú megszüntetése. Azt javasolják a tanároknak, ha ez esetleg mégis bekövetkezne, bíróságon kell megtámadni a döntést, amihez segítséget nyújtanak. 

„Nem lesz ez nyugodt ősz. Az egyéb társadalmi hatások (rezsiár-emelkedés, a forint romlása) nagy nyomást gyakorolnak a kormányra. A tanárok bére pedig egy forinttal nem emelkedik. A tízszázalékos béremelést, amit belengettek januárra, már rég elvitte az infláció és még meg sem kaptuk” - mondta J. Tóth Judit.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti kormányinfón azt mondta, emelnének többet is, de ahhoz uniós forrásokra volna szükség. J. Tóth Judit szerint „nem oké, ha egy ország az Európai Uniótól várja a saját jövőjének a finanszírozását. Az oktatás a mi jövőnk, ha ez a kormányzat felelősen néz a jövőbe, akkor erre fog költeni, és nem különböző cégek felvásárlására, vagy olyan beruházásokra, melyek igazából társadalmilag nem beágyazottak és érdekesek.” 

Nem örömükben csinálják

„Nálunk beleáll a tantestület majdnem száz százaléka” – ezt már Somlyó Endre, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium tanára mondta lapunknak. Az iskolában csütörtökön kezdődött az engedetlenségi akció. A pedagógus úgy látja, egyéni akciónak nincs értelme, a tanároknak ki kell állniuk magukért

Nagy szomorúság ugyanakkor, hogy az általános iskolákban félnek, csak kevesen mozdulnak meg úgy, mint a gimnáziumokban, és többségében fővárosi intézmények csatlakoztak. „Megértem, hogy ott, ahol csak egy gimnázium van, féltik az állásukat” – mondta Somlyó Endre, aki szerint a végtelenségig nem lehet csinálni a mozgalmat, semelyik tanár nem örömében tiltakozik. 

Kérdésünkre a Károlyi tanára nem tudta megtippelni, ki fog-e tartani a novemberi tervezett sztrájkig az engedetlenség. Somlyó Endrre azt mondta, személy szerint csatlakozna az akcióhoz. Hozzátette, kollégái nevében nem kívánt nyilatkozni, de „eddig egyetértés volt köztük”. 

A Tanítanék Mozgalom által koordinált polgári engedetlenségi mozgalom hétfőn kezdődött, több iskola csatlakozott hozzá. 

(Címlapképünk illusztráció, a 2022. szeptember 2-ai, a tanárok melletti demonstráción készült. Fotó: Palágyi Barbara)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.