Kirúgással fenyegeti a tankerület a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 9.

Belpol

Hivatalos levelet küldtek a tanároknak, akik nem vették fel a munkát.

"Sajnálattal értesültem arról, hogy ön 2022. szeptember 5-9. napján nem vette fel a munkát. Miután ebben az időben jogszerű sztrájk nem lett meghirdetve, ön jogosulatlanul maradt távol a munkából. (...) Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre" – ez áll abban a névre szóló levélben, amit a polgári engedetlenségben részt vevő tanárnak küldött a tankerületi igazgató – a levelet Tordai Bence osztotta meg a Facebookon. Mint azt lapunk is megírta, a héten több iskolában polgári engedetlenséggel tiltakoznak a tanárok a pedagógusok és a közoktatás ellehetetlenítése ellen.

Úgy tudni, mindenki megkapta a levelet, aki részt vett a polgári engedetlenségben, személyesen vitték ki a tankerülettől, és az érintett pedagógusoknak alá kellett írniuk , hogy átvették – derült ki a Telex cikkéből. Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a hírportálnak azt mondta: mindenki megkapta a levelet, személyesen hozták ki a tankerülettől, és alá kellett írniuk, hogy átvették.

Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára is ugyanezt mondta. Mikor arról kérdezték, ez elbizonytalanította-e az akcióban résztvevő tanárokat a folytatásban, azt mondta: még erről nem beszéltek,

de szerinte inkább megerősítette őket.

Tordai megjegyzi, hogy "a pedagógusoknak igazuk van", mert "jár nekik a béremelés és a megbecsülés", hogy "a sztrájkjog korlátozásával a kormány alapvető jogokat sért".

A tankerületi igazgatók ne fenyegessék, hanem támogassák a pedagógusokat; ne a hatalom, hanem az oktatási intézmények, az ott dolgozók és tanulók érdekeit képviseljék"

– hangsúlyozta a Párbeszéd képviselője.

Mint ismert, múlt héten még a diákok tüntettek tanáraikért Budapesten, hétfőn pedig elindult az úgynevezett gördülő polgári engedetlenség, amelyben a Tanítanék Mozgalom vezetői arra kérték a tanárkollégáikat, hogy folyamatosan, hétről hétre legyenek olyan iskolák, ahol – a lehetséges következményeket vállalva – beszüntetik a munkát a tanárok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk