Folytatódott a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 5.

Belpol

Addig folytatják, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket. 

„Ma reggel 8 órakor elindult a polgári engedetlenségi hullám az oktatásban. Nem hátrálunk, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseinket: az oktatásban dolgozók fizetését igazítsák a diplomás átlagbérekhez! Adják vissza a pedagógusok sztrájkjogát!” – írta hétfő reggel a Facebookon a Tanítanék Mozgalom

Pár órával később már arról számoltak be, hogy a VI. kerületi Kölcsey Gimnázium tantestületének már a 40 százaléka részt vesz az őszi polgári engedetlenségben. „Emeljük a tétet! Addig folytatjuk a polgári engedetlenséget, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseinket!” – hangsúlyozták. 

Pár perce pedig arról posztoltak, hogy a miskolci Hermann Ottó Gimnázium pedagógusai is csatlakoztak a hullámhoz. A bejegyzéshez az intézmény nyilatkozatát is csatolták, mely szerint a pedagógusok a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodnak, „mert az oktatásirányítás hosszú idő óta nem hallja meg a pedagógustársadalom jelzéseit, nem ismeri fel, hogy Magyarországon oktatási válság van, és mert nem maradt más eszköz a kezünkben”. A teljes közlemény alább olvasható. 

A polgári engedetlenség első délelőttjén a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 20 tanára flash mobot szerveztek a Nyugat térre – írja a Telex

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző iskola hétfő reggel arról tájékoztatott a Facebookon, hogy a dolgozói 8-10 óra között nem veszik fel a munkát a polgári engedetlenség eszközével élve. 

„Mivel minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem irányul sem kollégáink, sem az iskolánkat felügyelő tankerület ellen. Legfőképpen nem tanítványaink ellen, az ő hosszútávú érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk” – fogalmaztak

A Tanítanék Mozgalom korábban jelezte, szeptember 2-ig várnak érdemi ajánlatot a kormánytól, ami ha nem történik meg, szeptember 5-től folytatják a polgári engedetlenségi akciójukat. 

Törley Katalinnal, a mozgalom vezetőjével a közelmúltban készítettünk interjút. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk