Ferenc pápa Budapestre látogat, de Orbánt és Ádert látni sem akarja

  • narancs.hu
  • 2021. június 4.

Belpol

Pedig múlt héten Semjén Zsolt Rómáig ment, hogy lobbizzon a találkozókért. 

Szeptember 12-én érkezik Magyarországra Ferenc pápa, hogy részt vegyen az Eucharisztikus Kongresszuson, azonban szokatlan módon még csak udvariassági találkozást sem kíván megejteni Orbán Viktorral és Áder Jánossal – értesült a National Catholic Register egyházi újság. Ferenc pápa egyértelművé tette, hogy a reptérről egyenesen az esemény helyszínére, a Hősök terére megy, onnan pedig pár óra múlva már indul is Pozsonyba. Szlovákiában egyébként több napot kíván eltölteni.

Magyarország vonatkozásában politikai feszültséget okoz az, hogy a pápa egyáltalán nem akar találkozni Orbánnal és Áderrel, a háttérben pedig magyar részről nagy igyekezettel próbálnak a pápára hatni, hogy változtasson a programján – írja a lap egy magyar egyházi forrásra hivatkozva. Az pedig, hogy a pápa Szlovákiában több napot fog eltölteni, míg Magyarországon csak pár órát marad különösen sértő a magyar politikai vezetésre nézve. A Register név nélkül nyilatkozó forrásai szerint, ha tényleg nem fog Ferenc pápa Orbánnal és Áderrel találkozni, az nagy „arculcsapás” lesz Orbánnak és a magyaroknak is. Éppen ezért Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Erdő Péter bíboros múlt héten Rómába ment, hogy egyeztessenek a pápa programjáról.

A Register szerint egyértelműen politikai okok állnak Ferenc pápa döntése mögött, ugyanis már korábban nézeteltérés alakult ki magyar kormány és közte, Magyarország bevándorlásellenes politikájával kapcsolatban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk