Az UNESCO kemény hangú levélben kéri a kormányt a Fertő tónál lévő beruházás leállítására

  • narancs.hu
  • 2021. június 4.

Belpol

Világörökségi területen zajlik az építkezés, a kivitelező pedig Mészáros Lőrinc cége.

A Fertő tó 2001 óta világörökségi helyszín, amit most a magyar állam egy 30 milliárdos gigaberuházással tenne tönkre. A Miniszterelnökség alá tartozó Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinációjával ugyanis a Fertő tónál szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és készül egy 880 férőhelyes parkolót építenek. Az UNESCO ICOMOS nemzetközi szakmai civil szervezet elnöke levélben kéri Turóczy Lászlót, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének és rajta keresztül a magyar államot, hogy azonnal állítsák le az építkezést.

„Ha az ajánlásaink alapján nem hagynak fel azonnal a 'Fertő Part fejlesztése' nevű projekttel, az sértheti a világörökségi terület hitelességét és integritását, különös tekintettel befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását” – áll a 444 birtokába jutott levélben.

A projekt ellen civilek már régóta tiltakoznak:

 Az épülő szálloda egyébként állami tulajdonú lesz, amelynek üzemeltetését majd bérbe adják, egyelőre nem tudni kinek, az viszont tudható, hogy az építkezésnek már neki is fogtak, a kivitelező pedig Mészáros Lőrinc cége.

Az ügy érdekessége, hogy az UNESCO-nak nem a civil ellenállás szúrt szemet, hanem azok a dokumentumok, amelyeket az illetékes magyar szervek küldtek a szervezetnek a világörökségi helyszínek állapotáról.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk