Nem lesz BKV-sztrájk: Karácsony megegyezett a szakszervezetekkel

Belpol

Megállapodást kötött a főpolgármester nyolc szakszervezettel a halasztott, de garantált béremelésről és a béren kívüli juttatások emeléséről, így elkerülhető a BKV-sztrájk.

A fővárosnak nincs pénzügyi fedezete a BKV dolgozónak béremelésére idén, de 2022-től a garantálja, akár nagyobb mértékben is, mint amennyire a kormány emelheti a minimálbért - ez a lényege annak a megállapodásnak, amit a fővárosi önkormányzat és a Bérszövetséghez tartozó közszolgáltató cégeknél, köztük a BKV-nál, illetve közintézményeknél működő nyolc szakszervezet hozott össze csütörtökön.

Jövőre, ha a kormány nem emeli 15 százalékot meghaladó mértékben a minimálbért, azt a főváros fogja kipótolni és még 2 százalékot rá is tesz – így rendelkezik az elfogadott egyezség.

Pénteken a BKV menedzsmentje is tárgyalta a sztrájk elkerülését eredményező megegyezést, és annak megfelelően Bolla Tibor vezérigazgató megkötötte a bérmegállapodást a BKV szakszervezeteivel. A megállapodás fontos eleme, hogy

a főváros garantálja, amennyiben személyi jellegű kiadásokban megtakarítás keletkezik a közlekedési vállalatnál, azt még idén béremelésre fordítják.

Hasonlóképpen azt a maradványt is, ami a szociális járulék kormányzat által beígért csökkentéséből származik. Erre az évre a főállású munkavállalókat 200 ezer forint értékű cafeteria illet meg, a keretet még 20 ezer forinttal megtolják, továbbá az év végén egy 17 ezer forintos utalvány is járni fog. Sikerült megegyezni a Budapest-pótlékról, a cégnél megszakítás nélkül eltöltött munkaévek arányában kiszabott plusz juttatásról. Öt év esetén évi 10 ezer forint, 40 év munkaviszony után 60 ezer forint illeti meg a dolgozókat évente két alkalommal.

A főváros továbbá vállalta, hogy több évre szóló bérmegállapodást köt a BKV szakszervezeteivel,

nem hajt végre csoportos létszámleépítést.

A bérmegállapodás azzal zárul, hogy az érdekvédelmi szervezetek, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nem mondtak le az idei 6 százalékos béremelési céljukról, azt fenntartják, ezért a kollektív munkaügyi vitát nem tekintik lezártnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk