Nem lesz BKV-sztrájk: Karácsony megegyezett a szakszervezetekkel

Belpol

Megállapodást kötött a főpolgármester nyolc szakszervezettel a halasztott, de garantált béremelésről és a béren kívüli juttatások emeléséről, így elkerülhető a BKV-sztrájk.

A fővárosnak nincs pénzügyi fedezete a BKV dolgozónak béremelésére idén, de 2022-től a garantálja, akár nagyobb mértékben is, mint amennyire a kormány emelheti a minimálbért - ez a lényege annak a megállapodásnak, amit a fővárosi önkormányzat és a Bérszövetséghez tartozó közszolgáltató cégeknél, köztük a BKV-nál, illetve közintézményeknél működő nyolc szakszervezet hozott össze csütörtökön.

Jövőre, ha a kormány nem emeli 15 százalékot meghaladó mértékben a minimálbért, azt a főváros fogja kipótolni és még 2 százalékot rá is tesz – így rendelkezik az elfogadott egyezség.

Pénteken a BKV menedzsmentje is tárgyalta a sztrájk elkerülését eredményező megegyezést, és annak megfelelően Bolla Tibor vezérigazgató megkötötte a bérmegállapodást a BKV szakszervezeteivel. A megállapodás fontos eleme, hogy

a főváros garantálja, amennyiben személyi jellegű kiadásokban megtakarítás keletkezik a közlekedési vállalatnál, azt még idén béremelésre fordítják.

Hasonlóképpen azt a maradványt is, ami a szociális járulék kormányzat által beígért csökkentéséből származik. Erre az évre a főállású munkavállalókat 200 ezer forint értékű cafeteria illet meg, a keretet még 20 ezer forinttal megtolják, továbbá az év végén egy 17 ezer forintos utalvány is járni fog. Sikerült megegyezni a Budapest-pótlékról, a cégnél megszakítás nélkül eltöltött munkaévek arányában kiszabott plusz juttatásról. Öt év esetén évi 10 ezer forint, 40 év munkaviszony után 60 ezer forint illeti meg a dolgozókat évente két alkalommal.

A főváros továbbá vállalta, hogy több évre szóló bérmegállapodást köt a BKV szakszervezeteivel,

nem hajt végre csoportos létszámleépítést.

A bérmegállapodás azzal zárul, hogy az érdekvédelmi szervezetek, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nem mondtak le az idei 6 százalékos béremelési céljukról, azt fenntartják, ezért a kollektív munkaügyi vitát nem tekintik lezártnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.