Hova tűnt a pénz? Fidesz-közeli hitelközvetítő a csőd szélén

  • Zsidai Péter
  • 2018.09.12 06:20

Belpol

Legalább kétmilliárdos az adóssága, saját tőkéjét is felélte a Fideszhez több szálon kötödő Creditime Zrt. A cég igazgatóságában és felügyelő-bizottságban közel fél évig állt a bál. A felügyeletét ellátó jegybank egyelőre kivár.

Június elején a Magyar Nemzeti Bank a hónap végéig adott időt a CrediTime Pénzügyi Zrt.-nek tőkepótlási kötelezettsége teljesítésére, de a társaság ennek a felszólításnak határidőig nem tett eleget. A részvényeseknek több tízmilliót kellene betolniuk a cégbe, miután a 2017-es év katasztrofálisnak bizonyult: a cég a tavalyi évet 73,2 milliós veszteséggel zárta.

Pedig a CrediTime nem csak egy vállalkozás a több ezer veszteséges közül. Több szálon is kötődik a fideszes politikusokhoz, ráadásul a társaság 2017-es évre vonatkozó beszámolójából kiderül, hogy az állam bankjával, a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött refinanszírozási szerződések biztosítják cég aktív működését.

A vállalkozás honlapjáról kiderül, hogy részben közpénzt gondoztak, amikor részt vettek államilag támogatott forgóeszköz és beruházási hitelek kihelyezésében.

Fideszes szál a levesben

A CrediTime idén beszámolási kötelezettségének is csak két hónapos késéssel tett eleget. Május végéig kellette volna leadni a cégbíróságra, május 31-én még csak az erről szavazó rendes közgyűlést tartották, amelyen a szavazatszámláló Farkas Zoltán Tibor felügyelő-bizottsági elnök volt.

Farkas anno az első Fidelitas-csoport megszervezésében, vezetésben is jeleskedett, együttműködésben a szintén egri Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselővel, korábbi fidelitaszos alelnökkel. Farkast 2010-ben a Heves megyei közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságába delegálta a Fidesz, 2011-ben pedig a megyei vezetés által létrehozott Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöki székébe került. (A HMVTA különös egri ingatlanvásárlásival már foglalkozott a Magyar Narancs.)

Átjátszó műveletek

A Heves megyei Fidesz első vonala is érintett lehet abban az egri ingatlanszerzésben, amelynek során az eladót kivéve mindenki jól járt.

Alapítvány fideszes vezetéssel

Az alapítványnak 9 százalékos részvénycsomagja van a Farkas felügyelte CrediTime-ban, amely a heves megyei vállalkozókat segítette a kedvezményes állami támogatású hitelekhez. A Fidesz és az alapítvány közötti kapcsolat azután sem szakadt meg, hogy Farkas júliusban társaival együtt lemondott kuratóriumi tagságáról: a HMVTA alelnöke Lombeczki Gábor, a Heves megyei Fidelitas választmányának elnöke, Ragó Attila, a füzesabonyi Fidesz alelnöke kuratóriumi tag lett.

Farkas pótlására két hónapja magasabb szintről érkezett bizalmi ember: Skultéti Vilmos, a Nemzeti Kereskedőházak Zrt. korábbi vezérigazgatója. Skultétinek a régmúltra visszanyúló kapcsolata van a Fidesz gazdasági hátországával: 2000-ben ő volt az, aki a befektetésösztönző ITD Hungary vezetését vette át, kinevezést Matolcsy Györgytől kapta, aki ekkor még nem a jegybankot, hanem az ITD tulajdonosi jogait gyakorló Gazdasági Minisztériumot irányította. Skultéti írta alá azt a dokumentumot, amelyben az általa vezetett kereskedőház vagyona, állampapír vásárlás céljából a Quaestorhoz került 2013-ban, egy nappal az után, hogy szerződést kötöttek.

 

A CrediTime 2017-es beszámolójában 1,85 milliárdos kintlevőséget tüntetett fel, ami majdnem megegyezik azzal az 1,93 milliárdos összeggel, amivel az MFB-nek tartozik. A jellemzően hitelkamatokból származó bevételei egy év során felére estek, 127 millióról 58 millióra. A hitelek vissza nem fizetése tendenciának tűnik, a cég 2017-es beszámolója elismeri, hogy jelentősen romlott az ügyfeleik fizetési hajlandósága, megnövekedett a 90 napon túli hátralékkal rendelkezők aránya.

Úgy fest, a CrediTime lejtmenetbe kapcsolását észlelték vezetői is: nem zárható ki, hogy tavaly augusztusban ezért mondott le szinte a teljes igazgatóság és a felügyelő bizottság. Az okokról és a CrediTime hitelkihelyezési gyakorlatáról sem Báthory Katalin akkori igazgatósági tag, sem Antalfi Csilla, akkori FB-elnök nem volt hajlandó nyilatkozni lapunknak. Később a cégbíróság háromszor dobta vissza az új tagok megválasztását igazoló taggyűlési dokumentumokat, végül június elején jegyezték be.

A felügyeleti szerv

A felügyeleti szerv

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

Az MNB hivatalosan idén márciusban ismerte fel, hogy nem stimmel az általa felügyelt hitelközvetítő működése, ekkor küldte az első tőkepótlási felszólítást a társaságnak. Azzal kapcsolatban – mint azt az MNB-től megtudtuk –, hogy a cégirányításban sincs minden rendben, a jegybank nem lépett, arra hivatkozva, hogy csak a vezető testületek elnökének bejegyzéséhez kell előzetes jóváhagyásukat adni, a többibe nincs beleszólásuk.

Ami a tőkepótlás csúszását illeti: Binder István, az MNB szóvivője úgy reagált, még elegendő idejük van érvényt szerezni határozatuknak. „Ha egy pénzügyi vállalkozás saját tőkéje az előírt legkisebb jegyzett tőke alá csökken, az MNB a saját tőke feltöltésére törvényi előírás alapján legfeljebb 18 hónap határidőt biztosíthat. Ha a saját tőke a jegyzett tőkeszint alá (de nem a minimális jegyzett tőke alá) csökken, az MNB kötelezheti a pénzügyi vállalkozás igazgatóságát a közgyűlés összehívására” – mondta a Narancs.hu-nak Binder. Érdeklődtünk a további lépésekről, bírság kiszabásáról, a működés felfüggesztésének elrendeléséről, de erről nem kaphattunk tájékoztatást, hiszen a még csak tervezett intézkedésekről, és folyamatban lévő eljárásokról az MNB nem adhat felvilágosítást.

A Creditime Zrt. írásos megkeresésünkre nem válaszolt, a telefonja elérhetetlen. Pedig szerettük volna megtudni, hogy mi lett a céggel, vissza tudják-e fizetni az állami bank hitelét, vagy mi történt azokkal a támogatott hitelekkel, amiket kihelyeztek.

Neked ajánljuk