Hova tűnt a pénz? Fidesz-közeli hitelközvetítő a csőd szélén

Belpol

Legalább kétmilliárdos az adóssága, saját tőkéjét is felélte a Fideszhez több szálon kötödő Creditime Zrt. A cég igazgatóságában és felügyelő-bizottságban közel fél évig állt a bál. A felügyeletét ellátó jegybank egyelőre kivár.

Június elején a Magyar Nemzeti Bank a hónap végéig adott időt a CrediTime Pénzügyi Zrt.-nek tőkepótlási kötelezettsége teljesítésére, de a társaság ennek a felszólításnak határidőig nem tett eleget. A részvényeseknek több tízmilliót kellene betolniuk a cégbe, miután a 2017-es év katasztrofálisnak bizonyult: a cég a tavalyi évet 73,2 milliós veszteséggel zárta.

Pedig a CrediTime nem csak egy vállalkozás a több ezer veszteséges közül. Több szálon is kötődik a fideszes politikusokhoz, ráadásul a társaság 2017-es évre vonatkozó beszámolójából kiderül, hogy az állam bankjával, a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött refinanszírozási szerződések biztosítják cég aktív működését.

A vállalkozás honlapjáról kiderül, hogy részben közpénzt gondoztak, amikor részt vettek államilag támogatott forgóeszköz és beruházási hitelek kihelyezésében.

Fideszes szál a levesben

A CrediTime idén beszámolási kötelezettségének is csak két hónapos késéssel tett eleget. Május végéig kellette volna leadni a cégbíróságra, május 31-én még csak az erről szavazó rendes közgyűlést tartották, amelyen a szavazatszámláló Farkas Zoltán Tibor felügyelő-bizottsági elnök volt.

Farkas anno az első Fidelitas-csoport megszervezésében, vezetésben is jeleskedett, együttműködésben a szintén egri Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselővel, korábbi fidelitaszos alelnökkel. Farkast 2010-ben a Heves megyei közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságába delegálta a Fidesz, 2011-ben pedig a megyei vezetés által létrehozott Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöki székébe került. (A HMVTA különös egri ingatlanvásárlásival már foglalkozott a Magyar Narancs.)

Átjátszó műveletek

A Heves megyei Fidesz első vonala is érintett lehet abban az egri ingatlanszerzésben, amelynek során az eladót kivéve mindenki jól járt.

Alapítvány fideszes vezetéssel

Az alapítványnak 9 százalékos részvénycsomagja van a Farkas felügyelte CrediTime-ban, amely a heves megyei vállalkozókat segítette a kedvezményes állami támogatású hitelekhez. A Fidesz és az alapítvány közötti kapcsolat azután sem szakadt meg, hogy Farkas júliusban társaival együtt lemondott kuratóriumi tagságáról: a HMVTA alelnöke Lombeczki Gábor, a Heves megyei Fidelitas választmányának elnöke, Ragó Attila, a füzesabonyi Fidesz alelnöke kuratóriumi tag lett.

Farkas pótlására két hónapja magasabb szintről érkezett bizalmi ember: Skultéti Vilmos, a Nemzeti Kereskedőházak Zrt. korábbi vezérigazgatója. Skultétinek a régmúltra visszanyúló kapcsolata van a Fidesz gazdasági hátországával: 2000-ben ő volt az, aki a befektetésösztönző ITD Hungary vezetését vette át, kinevezést Matolcsy Györgytől kapta, aki ekkor még nem a jegybankot, hanem az ITD tulajdonosi jogait gyakorló Gazdasági Minisztériumot irányította. Skultéti írta alá azt a dokumentumot, amelyben az általa vezetett kereskedőház vagyona, állampapír vásárlás céljából a Quaestorhoz került 2013-ban, egy nappal az után, hogy szerződést kötöttek.

 

A CrediTime 2017-es beszámolójában 1,85 milliárdos kintlevőséget tüntetett fel, ami majdnem megegyezik azzal az 1,93 milliárdos összeggel, amivel az MFB-nek tartozik. A jellemzően hitelkamatokból származó bevételei egy év során felére estek, 127 millióról 58 millióra. A hitelek vissza nem fizetése tendenciának tűnik, a cég 2017-es beszámolója elismeri, hogy jelentősen romlott az ügyfeleik fizetési hajlandósága, megnövekedett a 90 napon túli hátralékkal rendelkezők aránya.

Úgy fest, a CrediTime lejtmenetbe kapcsolását észlelték vezetői is: nem zárható ki, hogy tavaly augusztusban ezért mondott le szinte a teljes igazgatóság és a felügyelő bizottság. Az okokról és a CrediTime hitelkihelyezési gyakorlatáról sem Báthory Katalin akkori igazgatósági tag, sem Antalfi Csilla, akkori FB-elnök nem volt hajlandó nyilatkozni lapunknak. Később a cégbíróság háromszor dobta vissza az új tagok megválasztását igazoló taggyűlési dokumentumokat, végül június elején jegyezték be.

A felügyeleti szerv

A felügyeleti szerv

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

Az MNB hivatalosan idén márciusban ismerte fel, hogy nem stimmel az általa felügyelt hitelközvetítő működése, ekkor küldte az első tőkepótlási felszólítást a társaságnak. Azzal kapcsolatban – mint azt az MNB-től megtudtuk –, hogy a cégirányításban sincs minden rendben, a jegybank nem lépett, arra hivatkozva, hogy csak a vezető testületek elnökének bejegyzéséhez kell előzetes jóváhagyásukat adni, a többibe nincs beleszólásuk.

Ami a tőkepótlás csúszását illeti: Binder István, az MNB szóvivője úgy reagált, még elegendő idejük van érvényt szerezni határozatuknak. „Ha egy pénzügyi vállalkozás saját tőkéje az előírt legkisebb jegyzett tőke alá csökken, az MNB a saját tőke feltöltésére törvényi előírás alapján legfeljebb 18 hónap határidőt biztosíthat. Ha a saját tőke a jegyzett tőkeszint alá (de nem a minimális jegyzett tőke alá) csökken, az MNB kötelezheti a pénzügyi vállalkozás igazgatóságát a közgyűlés összehívására” – mondta a Narancs.hu-nak Binder. Érdeklődtünk a további lépésekről, bírság kiszabásáról, a működés felfüggesztésének elrendeléséről, de erről nem kaphattunk tájékoztatást, hiszen a még csak tervezett intézkedésekről, és folyamatban lévő eljárásokról az MNB nem adhat felvilágosítást.

A Creditime Zrt. írásos megkeresésünkre nem válaszolt, a telefonja elérhetetlen. Pedig szerettük volna megtudni, hogy mi lett a céggel, vissza tudják-e fizetni az állami bank hitelét, vagy mi történt azokkal a támogatott hitelekkel, amiket kihelyeztek.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!