Fidesz-MDF, Millenáris Park: Töltekezés

  • Mihalicz Csilla
  • 2002. április 25.

Belpol

Elsőre nehezen érti az ember, miért kellett a két forduló között a feje tetejére állítani az országot. Még akkor is, ha nagy valószínűséggel a sértődött és elbizonytalanodott kisgazdák elmentek szavazni a második körben, köszönhetően a miniszterelnöki vizitálásoknak és a mellette korteskedő volt kisgazda vezetőknek. Például Lányi Zsoltnak, akit kiállásában elkötelezettsége mellett - rossz nyelvek szerint - a beígért pozíció (Magyarok Világszövetségének elnöksége) iránti vágy is hevíthetett.

Elsőre nehezen érti az ember, miért kellett a két forduló között a feje tetejére állítani az országot. Még akkor is, ha nagy valószínűséggel a sértődött és elbizonytalanodott kisgazdák elmentek szavazni a második körben, köszönhetően a miniszterelnöki vizitálásoknak és a mellette korteskedő volt kisgazda vezetőknek. Például Lányi Zsoltnak, akit kiállásában elkötelezettsége mellett - rossz nyelvek szerint - a beígért pozíció (Magyarok Világszövetségének elnöksége) iránti vágy is hevíthetett.Avasárnap éjszakai Millenáris Park forró hangulata és a nyolc nappal azelőtti Kossuth téri nagygyűlés teszi érthetővé, mi történt két hét alatt. Orbán két legyet ütött egy csapásra. A rágalomhadjárattal defenzívába szorította az MSZP-t, amely ráadásul az ígérgetési spirálból sem volt képes kiszállni. (Nem lesz gázáremelés, tandíj, egészségügyi térítési díj, sőt nem lesz szökőár, tornádó és utolsó ítélet sem.) Pedig a szocialistákat a kormányrúd átvételekor érhetik még meglepetések.

Ám ami a legfőbb: visszatalálva a neki mindenkor a legjobban álló népvezéri szerepbe, harsány és egységes erővé kovácsolta szavazóit. A "polgári összefogás"-t, amely lefordítva annyit tesz: ide belénk, mindenki, aki nem "komcsi".

A "polgári összefogást" vasárnap éjszaka a Millenárisban elvitathatatlanul a MIÉP formálta a maga képére. A nagyteremben lengő zászlóerdőben látható "Erdély", "Felvidék", "15 millióan vagyunk" feliratú lobogók, az átlagosan másfél percenként a magát jól hallhatóan elzsidózó és "ria-ria-Hungáriázó" szurkolótábor adták meg az alaphangot.

"Én a helyedben ezt nem írnám meg - csóválja a fejét hajdani évfolyamtársam, aki ma jól menő céget igazgat, és mint két hete, most is a büféből szemléli a fejleményeket. - Örülnek, nem látod? Fiatalok még, és a Fradi-pályán szocializálódtak. Amikor szurkolnak, az jut eszükbe, hogy hajrá, Fradi! Majd felnőnek, és akkor már nem fognak ordítani, hanem kíváncsiak lesznek arra is, mit akar mondani nekik a Medgyessy." Amikor a tömegbe vegyülni invitálnám, elhárítja. "Más is van itt, nem látod? Józan emberek: Jankovics Marcell, Bán Teodóra, Nemeskürty tanár úr. Nem MIÉP-esek."

Ahol állunk, rálátni a kinn tolongó tömegre. Medgyessyből egyetlen szó sem hallatszik. Egy törékeny, fekete hajú virágszál hüvelykujjával lefelé mutat, aztán összehajol a barátnőjével. Ahol az előbb még Mikola látszott, és az ifjak Laci bácsit, a 92 éves Fidesz-korelnököt éltették, most három lány mutogatja fölfelé a középső ujját. A szőke, bőrkabátos épp rágyújtani próbál, ami nem könnyű az említett művelet közben. Mit lehet tenni, a Medgyessy csak beszél, muszáj ordítani ("A véredet akarom, te faszszopó geci!"), közben meg a cigi is már nagyon kéne, ettől a középső ujjat újra meg újra föl kell lökni az ég felé, hátha megszűnik végre minden baj a földön. Jobbomon egy lány meghökkenve nézi a jelenetet, aztán a barátjához fordul, nevetnek.

A hatalmas kivetítőkön, mint két hete is, az M1-es adása fut. Az egyes arcok automatikusan kiváltják a maguk állandó jelzőit: Kuncze - "Hazaáruló!", a műsor koordinátora, Baló György - "Magyarfaló Baló!" és így tovább.

Aztán Pokorni Zoltán pártelnök kezd beszélni: "Ma éjszaka a választásokat megnyertük. Hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy a polgári erők kormányt alakítsanak, azt ma még Magyarországon senki nem tudja." S mivel a tömeg zúgása elfojtja szavait, lassan, tagoltan, ahogy azt Orbán Viktor szokta, megismétli. Pokorni a következő napok kérdésének tartja azt is, hogy egyetlen közös frakciót alakítanak-e a polgári erők, vagy az MDF-nek külön képviselői csoportja lesz. "Együtt, együtt!" - dörög a népítélet. Dávid Ibolya szája sarkában nem rezzen a mosoly.

Az elnök asszony Pokorni előtti helyzetértékelése világos volt, de a tömeg még mindig nem érti, mi a pálya: hiába győztek, veszítettek.

Orbán beszéde remekbe szabott. Elsajátította azt a technikát, amellyel rajongóit akkor "viktoroztatja" meg, amikor csak akarja, ugyanakkor a mondatok egymásba csúsztatásával elkerülheti, hogy belé fojtsák a szót. A tegezős-magázós néptribuni formát vette elő, beszéde egyszerre gyújt és hajt fejet a győztes előtt, és ígér felelős, konstruktív ellenzéki politizálást. Fölsorolja kormánya eredményeit: családtámogatás, munkahelyteremtés, Széchenyi-terv stb. stb.

A rituális szövegmondás egy jól előkészített pontján aztán elhangzik a legfontosabb hívószó: "Mert nem úgy van az, ahogy egy másik pártközpontban nemrég mondták. A magyarok jövője nem a 10 milliós Magyarországban, hanem a 15 milliós magyar nemzetben van."

Orbán játszik a nemzeti érzelmekkel: szívet markol, agyat eltompít, csak a pillanat van, benne a nagy közösség, a kokárdásoké, a magyaroké - Viktoré.

Szőke lány lép a színpadra, és énekelni kezd. "Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország", klasszikus irredenta nóta, nem lehet ellenállni neki. Sírnak a lányok. A másik pártközpontban látni kellene a "polgári összefogás" mint hatalmi szövetkezés mögé fölnőtt tömeg igazi lényegét. Sokkal kiismerhetőbb, mint a politika virtuóza, aki - akár a pap a híveitől vasárnaponként - rejtjelezett üzenettel búcsúzott: "Ha becsukódik egy ablak, az azt jelenti, hogy valahol kinyitottak egy ajtót."

A tömeg vette. Amikor már széledezik, a fal mentén kisurranó Pokornit felfedezve ekként köszön el: "Az ajtó kinyílt, Zoli. Győztünk!"

Mihalicz Csilla

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.