Filmvetítés miatt hívta ki a rendőrséget a makói gumigyár

  • narancs.hu
  • 2022. november 2.

Belpol

A szakszervezet szerint a cégvezetés ismét sztrájkba hajszolja a munkavállalóit.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint a Continental makói gyárának vezetése kihívta a rendőrséget, megerősítette az őrséget, kocsikkal elbarikádoztatta a telephely bejáratát, és még a minisztériumot is riadóztatta azért, mert a tavalyi 84 órás sztrájkot szervező Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) a közelmúltban taggyűléssel egybekötött filmvetítést tartott a cégcsoport francia gyárának bezárásáról, az ottani szakszervezeti vezetők kiállásáról – írja a 444

A szakszervezet a GSZSZ-szel, valamint egy francia nyugdíjas mozgalmárral közösen, a makói önkormányzat támogatásával a moziteremben mutattak be egy filmet a franciaországi clairoix-i gyár bezárásáról, az ottani munkások komoly, sikeres harcáról. Az MGSZ vezetője, Hajdú Roland elmondta, amikor a gyárvezetés megtudta, hogy kik terveznek – szabadidejükben – részt venni a vetítésen, akiket csak lehetett közülük, váratlanul berendeltek szombat éjszakai munkára. A szakszervezeti elnök szerint a mozizás annyira megijesztette a gyár vezetőit,

mintha nem vetítéssel egybekötött taggyűlésre, hanem terrortámadásra készültek volna.

A közleményben az áll, hogy az eset után egy belső levélből kiderült, a cégvezetés szélsőségesnek, már-már bűnözőnek titulálta a szakszervezetiseket, és arra készül, hogy beépíti saját emberét – vagy embereit – közéjük, hogy a szakszervezet minden lépéséről időben értesüljön. Az érdekvédők levélben kérték ki maguknak, hogy a munkáltató bűnözőként kezelje őket. 

A filmvetítési program csak olaj volt a tűzre az újabb bértárgyalások közepette. A GSZSZ elnöke, Radics Gábor szerint a jelenlegi ellenséges hangulat oka egyebek között a munkáltató arroganciája: érthetetlen módon már most meg akarja kötni a jövő évi bérmegállapodást. Az MGSZ 200 ezer forint kompenzációt kért erre az évre a munkavállalók számára, mivel a cégvezető a idén is egyoldalúan úgy döntött, hogy az inflációnál alacsonyabb bérfejlesztést ad.

Mint írják, a cégvezető egyoldalúan lezárta az eredménytelen bértárgyalásokat és ezzel jogilag megteremtette a sztrájk lehetőségét. Hajdú Roland leszögezte: a szakszervezet tovább tárgyalna, de úgy tűnik, a cégvezetés szándékosan vagy egyszerűen tudatlanságból ismét sztrájkba hajszolja a munkavállalókat.

A makói gumigyár dolgozóinak tavaly tavaszi sztrájkjával ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.