Földterületek maradtak ki a nemzeti közvagyonért felelős miniszter vagyonnyilatkozatából

  • narancs.hu
  • 2020. december 14.

Belpol

Bártfai-Mager Andrea szerint figyelmetlenségéből adminisztratív hiba történt.

Jelentős földterületek maradtak ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti közvagyonért felelős miniszter vagyonnyilatkozatából - írja a hvg.hu. Ez maga a miniszter is elismerte.

A Borsod megyei Szerencs városának közelében van két mezőzombori legelő (összesen 33 hektár), amelyeket nemrég adtak el egy budapesti vállalkozónak, aki több mint 40 millió forintot kínált érte. A lap kiderítette, hogy a földek egyik tulajdonosa eddig Bártfai-Mager Andrea volt – a miniszter idén februárban leadott vagyonnyilatkozatában viszont nem szerepelt semmi mezőzombori földekről.

Bártfai-Mager Andrea a hvg.hu-nak azt mondta:  „Sajnálatos módon figyelmetlenségemből adódóan adminisztratív hiba történt a 2020-as vagyonbevallásom elkészítésekor a földterületek vonatkozásában, mivel abban továbbra is a 2019-es vagyonbevallás adatai szerepelnek. Megkeresését követően – amint a hibára fény derült – vagyonbevallásom javítását azonnal kezdeményeztem.”

A miniszter elmondása szerint a mezőzombori földeket tavaly szerezte meg csere útján, 2020-ban pedig valóban eladta, ezt 2021-es vagyonnyilatkozatában fel fogja tüntetni.

A lap kiemeli, érdekes, hogy a földterület másik tulajdonosa, Sz. Ádám is – aki Bártfai-Mager Andrea volt férje jelenlegi élettársának unokaöccse. Mint ismert, a miniszter volt férjét, Balogh Sándort tavaly óta körözik költségvetési csalás és befolyás vásárlása miatt. Sz. Ádámhoz viszont nemcsak rokoni szálak fűzik, de „a nevét megtaláljuk abban a rendkívül bonyolult céghálóban, amelyet Balogh az évek során felépített”.

Mikor Bártfai-Mager Andrea volt férjét tavaly körözni kezdték, a miniszter kiadott egy közleményt arról, hogy húsz éve elváltak, nincs semmilyen közös gazdasági vagy üzleti érdekeltségük. Bártfai-Mager most nem válaszolt a hvg.hu azon kérdésére, hogy ha valóban nincs közös érdekeltségük, akkor miért vagy hogyan bonyolított tavaly földügyletet a Balogh ügyeiben érintett Sz. Ádámmal. 

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?