G7: néhány év alatt több mint tízmilliárdot kaszált az Orbán-család

  • narancs.hu
  • 2021. június 4.

Belpol

A miniszterelnök állítja, ő is bérből és fizetésből él, a gazdasági portál szerint a családjának jut még másból is.

Hét év alatt 15 milliárd forintot keresett az Orbán-család – állítja a G7 Gazdasági Hírmagazin pénteki cikke. A lap a miniszterelnök múltheti, Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatát idézve kezdi az összefoglalót, Orbán ugyanis a szokásos pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: „Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.”

Csakhogy Orbán kijelentése épp egybeesett azzal, hogy kiderült, Tiborcz István, a miniszterelnök veje 1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából, édesapja, Orbán Győző pedig ebben az évben nagyjából 580 millió forintos céges jövedelemhez jutott.

A G7 cikke rámutat: a kormányfő családja az elmúlt években kezdett komolyabb összegeket keresni vállalkozásaival. A lap szerint míg a 2014-et megelőző években nem termeltek annyi nyereséget ezek a cégek, mint mostanában, és amit hoztak, annak még a jelentős részét is a vállalatokban hagyták, hét évvel ezelőtt valami nagyon megváltozott. A 2014-es választások után elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró aktuális profitot is. Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek ugyan nagyjából egy tucat cégben volt érdekeltsége az idők folyamán, ezek közül azonban csak három lett fejőstehén: a Dolomit Kőbányászati, a Gánt Kő és a Nehéz Kő Kft-k.

Ebből a három cégből a korábbi évi néhány 10 millió forint után 2014 óta több mint 7,4 milliárd forintot vettek ki Orbánék. A jelentős osztalékkifizetéseket biztosító nyereség egy része biztosan állami, illetve uniós forrásból finanszírozott megrendelésekből származott – foglalja össze a lap.

A G7 írása arra is kitér, Orbán Viktor szülei és testvérei nagyjából akkor hagytak fel cégügyeikben a korábbi viszonylagos óvatoskodással, amikor Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzletei körül elkezdett forrni a levegő. Tiborcz egy ideig maga is próbált árnyékban maradni, a mostanra milliárdos vagyont felhalmozó BDPST Zrt-nél például eleinte csak egy banki befizetés utalt arra, hogy köze lehet a céghez. Az elmúlt években azonban már ő is felhagyott az óvatoskodással: a BDPST-nek mostanra ő az egyetlen tulajdonosa, a vállalat pedig az elmúlt két évben 3,5 milliárd forint osztalékot fizetett neki.

Mindent összevetve ez azt jelenti a G7 szerint, hogy Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből. Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván hétmilliárd pedig a kormányfő vejét. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy vélhetően ennél is több pénzről van szó, hiszen például Orbán Viktor testvére például már 2017-ben eladott egy céget ugyanannak a vállalkozónak, aki most a miniszterelnök apjától megvette a Nehéz Kő kft-t, valamint a család kisebb cégei is rendre nyereségesek.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk