Orbán: Át fogunk állni tömeges oltásról készenléti oltásra

Belpol

Nemsokára nehézkesebb lesz majd oltáshoz jutni, bár a kormányfő nem győzte hangsúlyozni a rádióban, hogy "vakcinabiztonságban" van az ország. Az is kiderült, hogy rosszkedvű, amiért Szoboszlai kimaradt az Eb-keretből. 

Ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki azzal kezdte, hogy csütörtökön 11 500 első koronavírus elleni oltást adtak be, és 80 ezer feleti másodikat, vagyis megfordult az eddigi tendencia. Mint monda, korábban arra fektették a hangsúlyt, hogy minél több első oltást adjanak be, mert már az is ad védettséget, ezért a megbetegedések száma csökkent is, péntekre 26-an hunytak el, 269 új fertőzöttet azonosítottak, az aktív fertőzöttek száma 64 ezer körüli - ismertette. 

Mint mondta, az első oltások száma azért ilyen alacsony, mert az emberek már nem rohamoznak az oltásért, Orbán kiemelte, hogy Magyarországon egyedül nincs "vakcinahiány", hanem "vakcinabőség" van (később elhangzott a "vakcinaszabadság" szó is), ezért másoknak is tudunk segíteni. Hozzátette, ez az év végéig még inkább így lesz, mert nyugatról több mint 16,6 millió vakcina érkezik az év végéig, "ez a zsákban van". 

Mint fogalmazott, ezért akár egy következő hullám esetén - amivel szerinte "a tudósok inkább nem számolnak", de attól még lehet -, vagy ha előbb elvesztik az emberek a védettséget, akkor is "vakcinabiztonságban" van az ország.  

Azt is mondta, van 2,5 millió ember, aki nem regisztrált, de ezért fenntartani az orvosokat megterhelő oltási rendszert már nem célszerű, és

át fognak állni a tömeges oltásról a készenléti oltásra.

Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltópontot jelölnek majd ki, ezért azt javasolta, hogy aki nem a későbbi, nehézkesebb időszakban akar oltatni, az most tegye meg. Hozzátette, vannak olyanok, akik átestek a fertőzésen, és azt gondolják, hogy majd csak akkor oltatják be magukat, ha lejár a védettségük, de jobban járnának ők is, ha most tennék meg. 

A 12-15 évesek oltásáról az mondta, a gyerekek oltásáról hosszú viták folynak, sok a bizonytalanság, és mivel nem sok idő telt el a járvány óta, nehéz érvényes állításokat megfogalmazni. Úgy fogalmazott, hogy

nem akarják elzárni a szülőket a lehetőségtől, de oltási kampányt sem akarnak szervezni.

Szerinte a magyar tudományos közösségben is csak a nyár vége felé jut nyugvópontra a vita, ezért akkor lehet majd tömeges oltást szervezni a gyerekeknek, de mint mondta, a szülők amúgy is elvihetik magukkal a kiskorúakat mindenhova, ha a szülőknek van védettségi igazolványa. 

Az utazási lehetőségekről és a kormány kétoldalú megállapodásairól azt mondta, szükséges lesz ilyeneket kötni a továbbiakban is, mert

"nem tudjuk, hogy az uniós oltási igazolvány működik-e vagy sem".

Orbán azt mondta, hogy "a magyar oltási igazolvány kiemelkedő minőségű", szokta mutogatni is a kollégáknak. Azt fejtegette, hogy bár ő fejben politikusként amúgy is "előrébb van fejben", mint az emberek, mert ezért tartják a politikusokat, hogy előre gondolkozzanak, a nyugati országok még hátrébb is tartanak, mint Magyarország, ezért nem szabad a magyar helyzetből kiindulni, mert máshol még élnek a korlátozások.

Orbán szerint "ebből a mögöttünk lévő pozícióból akarnak eljutni a szabad mozgás állapotába. És még kártyájuk sincs." A magyaroknak viszont már van kártyája, amit alkalmassá tesznek arra, hogy az európaihoz lehessen csatlakozni vele. Hozzátette, ha lesz uniós kártya, azt sem Brüsszelben fogják kiadni, de most a Belügyminisztériumnak június 15-ig kell befejezni a fejlesztést, amely a magyar kártyára felvisz olyan adatokat, amik nincsenek rajta. "De nem a plasztikra, mert az jól van úgy, ahogy, de akkor a magyar digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek a többiekével" - mondta. 

Arra a kérdésre, hogy mivel jutott előrébb Magyarország azzal, hogy előbb oldották fel a korlátozásokat, Orbán azt mondta, bár az ember agya gyorsan töröl, és már nem is emlékszünk arra, hogy milyenek voltak a korlátozások, de ő látta külföldön, hogy máshol még depresszió van. 

Most azt mondta, "a vészhelyzet fennmarad, mert vigyáznunk kell még egy ideig", de folyamatosan törlik el a korlátozásokat. Megemlítette, hogy

most arról kell majd dönteni, hogy az önkormányzatok működése mikor áll vissza a rendes működésbe,

mert mint mondta, a polgármesterrek ezt követelik, és ez jogos kérés, mert ha nincsenek korlátozások, akkor náluk miért maradnának fenn. Azt ígérte, hogy ma tárgyalnak róla. 

Azt is mondta, hogy az emberek szabadságot nyertek, és mivel a gazdaság lassan visszatér a normális mederbe, ezért több hónap gazdasági teljesítményt is nyer az ország a korábbi nyitással, több hónappal sikerült megelőzni másokat. "Nyerünk időt és pénzt is azzal, hogy az oltási program jól sikerült" - fogalmazott. 

Közölte azt is, hogy "innentől egyéni felelősség van", az oltások számát már csak a személyes egyéni felelősség emeli meg. Az állam teljesítette a maga részét, megszervezte az oltást, de most már nem tud felelősséget vállalni a következményekért. "Persze mindenkit meg fogunk gyógyítani" - ígérte ismét Orbán, aki most is elmondta, hogy mindenkit megmentettek az orvosok, akit lehetett, és az egészségügy nem omlott össze, hanem kiemelkedően teljesített. 

Szóba került a pedofilellenes törvény is, erről azt mondta, több mint egy éve vitatkoznak erről, munkacsoport is alakult a kormánypártokon belül, mert nagyon vékony jégen sétálnak. Miközben nem akarnak beleszólni senkinek az életvezetésébe, nem akarják, hogy olyat tapasztaljanak a gyerekek, amik károsak a fejlődésükre. "Az indulatok és érzelmek egyértelműek, de ésszel kell eljárnunk, ha nem akarunk olyan szabályokat, amiket később megbánhatunk. De a dolog elkerülhetetlen" - fogalmazott.  

Azt mondta, mivel a gyerekek bizalommal fordulnak a felnőttek felé, ezért ezzel visszaélni, főleg szexuálisan, a legvisszataszítóbb dolog, de mostanra főleg az interneten történnek ilyen cselekmények, ahol a gyerekek amúgy is "lubickolnak", ezért kell ezt is szabályozni. "Világosan fogalmazunk, semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarunk lehetőséget adni", és ezt büntetni is fogják - mondta. 

Arra a kérdésre, hogy sikerült a Trianon-évfordulóból nemzeti összetartozás napját csinálni, Orbán azt mondta, jobban állunk, mint 11 éve, majd Széchenyit idézte, hogy ha valakit kövekkel hajigálnak, akkor azt össze kell gyűjteni és lépcsőt kell belőle építeni. Azt mondta, ezért lett az, hogy "az országvesztés napjából" nemzeti összetartozás napja lesz. "Volt egy országvesztés, nem fogjuk elveszteni, hetedíziglen sem" - ígérte, hozzátéve, hogy viszont van egy lelki közösség a határokon túliakkal, van nemzeti összetartozás érzése, és "nem akarunk úgy élni, hogy egy örökre vereségre ítélt népnek tartjuk magunkat".

Orbán szerint a magyar tehetséges és sikeres nép, erről szól a nemzeti összetartozás napja, és kiderült, hogy a szomszédok is ezt respektálják, mert a gyengével senki nem akar építkezni, ma viszont már nem lehet úgy gondolkodni a Kárpát-medencében, hogy kihagyják Magyarországot. Minden szomszédos országgal egyre jobb a kapcsolat, nem ellenfeleket gyűjtünk, hanem barátokat - mondta.

Orbán felidézte azt a nemzetközi botrányt, miszerint a héten kiderült, hogy dán segítséggel hallgatott le európai vezetőket az Egyesült Államok, mondta, hogy a nemzetbiztonsági kabinetnek ki is adták, ezt derítse fel, mert jó, hogy szövetségesekről van szó, de "bemásznak a bőrünk alá", és "a legalapvetőbb nemzeti szuverenitást sem respektálják". Végül közölte, nem arra kell törekedni, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon Magyarország, hanem hogy minél több barátunk legyen a földgolyó minden pontján, és váltsuk át ezt gazdasági együttműködésre. Hosszan fejtegette azt is, hogy nyitottnak kell lenni.

Végül a foci-Eb is szóba került. Orbán azt mondta, nem túl boldog attól, hogy Szoboszlai Dominik nem került be az Eb-keretbe, mert "végre felemelkedett egy magyar csillag a világ labdarúgásának égboltjára, erre vissza kellett utaznia Németországba", ettől rosszkedvű, pedig ilyenkor már lelkes szokott lenni. Végül azt fejtegette, hogy a magyarok mindenről úgy gondolkoznak, hogy ami a történelemben volt, vagy amit valaki más magyar csinál, azt is sajátjuknak élik meg - ezen a ponton kicsit bele is keveredett a Himnusz egy sorába -, "a magyar ember közösségi ember", ezért összességében nagyszerű nyárra számít. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk