Gazdaságfejlesztési programot indít a kormány Boszniában

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

A határon túli magyar térségekéhez hasonló támogatás érkezhet a boszniai Szerb Köztársaságba. 

Szerdától benyújthatók a magyar kormány bosznia-hercegovinai gazdaságfejlesztési programjának első pályázatai - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese kedden a boszniai Gradiskában.

A politikus kiemelte: az utóbbi évtizedekben Európa "abba az elkényelmesítő tudatba ringatta magát, hogy a 20. századi konfliktusoknak vége van", ez az elmélet pedig az idei év elején megdőlt, amikor kitört az ukrajnai háború. "Ez rávilágít arra a tényre, hogy Európának más olyan térségei is vannak, amelyek hordoznak sebeket a múltból, amely sebek bármikor, bármilyen formában feltépődhetnek" - húzta alá.

Magyar Levente felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány ezt szem előtt tartva elkezdett egy építkezést és kapcsolatépítést azokkal az országokkal, "amelyeknek a biztonsági helyzete alapvető kihatással van Magyarország helyzetére." Így Bosznia-Hercegovinával, azon belül pedig kiemelten a többségében szerbek lakta országrésszel, a boszniai Szerb Köztársasággal alakult ki szoros együttműködése Budapestnek. Mindezek után a magyar kormány úgy döntött, eleget tesz a Banja Luka-i megkeresésnek, és a határon túli magyar térségekéhez hasonló gazdaságfejlesztési programot indít a térségben - magyarázta Magyar Levente.

A benyújtott pályázati jelentkezéseket a következő néhány hétben elbírálják, az elkövetkezendő hónapokban  ki is fizetik a támogatási összegeket, amelyekből a boszniai gazdálkodók tudnak "mezőgazdasági műveléshez szükséges eszközöket vásárolni Magyarországról." Magyar Levente egyben rámutatott, hogy ez a program így nemcsak a boszniai gazdaságot és a termelőket segíti, hanem "hozzájárul az egész régió prosperitásához, és ezáltal a stabilitásához."

"Ez egyben magyar exportösztönzési program is, mert minden gép, amelyet itt támogatással megvesznek majd a helyi gazdák, Magyarországon készül. Ez alapfeltétele a programnak. Ily módon a magyar gazdaságot is segítjük egy olyan kritikus időszakban, amely az orosz-ukrán konfliktus miatt előállt, és egész Európát rendkívül nehéz helyzetbe helyezi" -mondta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk