Belügyminisztérium: állami iskolákban nincs tervben a szombati tanítás bevezetése

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

A jogszabály szerint azonban a lehetőség megvan a hatnapos iskolahét elrendelésére.

Lapunk is beszámolt arról a győrszentiváni általános iskoláról, ahol az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás; az intézmény decemberben pedig tovább tart zárva, így jelentősen csökkennek a rezsiköltségei. Az iskola döntésével kapcsolatban a Pénzcentrum kérdésére a Belügyminisztérium közölte, az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formál véleményt. Válaszukban hozzátették: „Állami fenntartású oktatási, nevelési intézményekben ilyen döntésről nincs ismeretünk.”

A tárca válaszában kiemelte, a köznevelési törvény szerint „alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.”

Mint azt a portál megkeresésre közölték, a Belügyminisztérium az intézményeitől központi iránymutatásként a jogszabályok betartását követeli meg. Ezek szerint tehát az állami iskolákban is megvan a lehetőség a hatnapos iskolahét elrendelésére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk