Gidrán néven gyártunk páncélozott harcjárművet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 31.

Belpol

A gidrán a huszárok egyik kedvenc lófajtája volt, a gyártó török-magyar vegyesvállalat.

Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot kedden a Honvédelmi Minisztériumban.

A dokumentumot a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Engin Ufuk Aykol, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, Mehmet Atak, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla szignálta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében.    

A létrejövő vegyesvállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán páncélozott harcjárműveket gyártson Magyarország részére, a magyar honvédségnek. Az N7 holding Zrt. révén a gyártó és összeszerelő munka kutatás-fejlesztéssel és innovációval bővül Magyarországon.    

Az aláírás után Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy a magyar kormány már 2015-ban felismerte, hogy közeledik a „veszélyek kora”, ezért a magyar haderőt át kell fegyverezni, fel kell készíteni arra, hogy garantálni tudja a magyar emberek életének és vagyonának védelmét. Ezt a célt úgy akarja elérni a kormány, hogy az eredmény ne függjön a beszállítói kockázatoktól. Ezért kell védelmi ipart építeni, mégpedig úgy, hogy az ne csupán a haderő, hanem a magyar gazdaság egészének fejlődését is szolgálja. A honvédelmi miniszter azt mondta, ebben a munkában Magyarország stratégiai partnerként tekint Törökországra.

Gidrán harcjárműveken már korábban is dolgoztak Magyarországon, mert a Nurol Makina által gyártott alapjárműre Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ezt a munkát továbbra is Kaposváron végzik, viszont hamarosan a gépjárművet is Magyarországon, a győri Rába vállalatnál fogják gyártani. Arra készülnek, hogy a győri üzem nem csak a magyar honvédség igényeit elégíti ki, hanem exportálni is fog.

A megállapodás 200 új munkahelyet teremt, és beszállítóként számítanak környékbeli vállalkozásokra.

A török és magyar fél a létrejött vegyesvállalatot a Gidrán névre keresztelte. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, hogy a gidrán egy ősi magyar lófajta, amit a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak.

A címlapkép a Honvédelmi Minisztériumban készült Szalay-Bobrovniczky Kristófról az aláíráskor. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk