Gödöllőn ítélték el az első hajléktalan embert tiltott közterületen tartózkodás miatt

  • narancs.hu
  • 2018. október 17.

Belpol

Nem világos, miként járt el a rendőrség, ha három alkalom helyett csak egyszer figyelmeztette a férfit, és rögtön eljárás alá vonták.

A gödöllői Kossuth Lajos utcában kedden kora este „érték tetten” a rendőrök azt a férfit, akit elsőként ítéltek el az alaptörvény módosítása nyomán született új szabálysértési törvény miatt, melynek a hajléktalanságban élőket érintő passzusa kimondja: tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.

A férfi bűne az volt, hogy egy padon ült.

A 444.hu cikke szerint a rendőrök a helyszínen megállapították, hogy a férfi hajléktalan életmódot folytat, ezt nem is tagadta, majd miután közölte velük, hogy nem akar hajléktalanszállóra menni, inkább a közeli Erzsébet parkban aludna, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították.

A hajléktalan férfi kirendelt védője elmondása szerint korábban mérnökként dolgozott, majd miután elvesztette lakását, hajléktalanná vált. A férfi nagyon rossz fizikai állapotban van.

A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos (!) elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár (szabálysértési ügyekben bírónak készülő bírósági titkárok döntenek) csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, amit minden fél elfogadott, nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget kell megfizetnie. A holmiját átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de a tárgyalás végén visszakapta.

Nem világos, hogy a rendőrség mégis miként járt el az ügyben. Ezt erősítette meg Varga Zoltán ügyvéd a 444.hu-nak is, ugyanis az eljárás során nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit.

Az új törvény szerint ugyanis csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül három alkalommal figyelmeztetnek valakit a rendőrök.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.