Gulyás Gergely: Április 12-én vagy 19-én kinyithatnak az iskolák

  • narancs.hu
  • 2021. március 25.

Belpol

Előtte beoltják a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat.

Ha a beoltottak száma eléri a 2,5 millió főt, akkor az onnantól számított egy héten belül kinyitnak az általános és középiskolák, óvodák – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint ez legkorábban április 12-én vagy április 19-én lehetséges. Előtte valamennyi regisztrált pedagógust, óvónőt és bölcsődei dolgozót beoltanak. 

Az üzletek nyitásáról azt mondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát, mely szerint egy boltban 10 négyzetméteren egy vásárló tartózkodhat, pénteki ülésén vizsgálja meg az Operatív Törzs, és dönt is róla a miniszterelnök részvételével.

Gulyás Gergely megismételte a kormány sokat hangoztatott álláspontját, mely szerint "az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a megnövekedett betegszám miatti kapacitásokat". A miniszter ismertette: lélegeztetőgéppel 1678 ágy áll rendezkezésre, lélegeztetőkapacitás nélkül pedig 10 441. Arról nem beszélt, hogy a megfelelő szakszemélyzet létszáma elegendő-e a betegek ellátásához. Azt hangoztatta, hogy nemcsak tárgyi, de a személyi feltételek is adottak. 

Hangsúlyozta, hogy a helyzet  komoly, de az egészségügyi rendszer képes biztosítani a megfelelő ellátást.

650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált még a koronavírus elleni oltásra,

őket az országos tisztifőorvos levélben kereste meg, hogy regisztráljanak, és oltassák be magukat.

Gulyás elmondása szerint az idős otthonokban köszönhetően vakcinációnak 1 százalék alá csökkent a fertőzöttek száma.

Kiderült, a kormány arra számít, hogy áprilisban minden eddiginél több vakcina fog az országba érkezni. A miniszter közlése szerint ez alapvetően nem a nyugati vakcinaellátásnak lesz köszönhető, hanem a keleti oltásellátásnak. Azt mondta, minden oltóanyagot egy héten belül eloltanak, úgy fogalmazott, hogy csak azokat a vakcinákat tartalékolják, melyek a második oltásra valók.

Elmondása szerint

napokon belül dönthetnek a kismamák oltásáról, e kérdésről Magyarországon több orvosi egyetem konzultált, hamarosan Müller Cecília dönti majd el a kérdést,

és akkor megkezdődhet majd az érintettek vakcinációja is.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, a kormány tervei szerint az írásbeli és szóbeli érettségiket rendben megtartják május és június elején.

Azt mondta, mikor a nyitási tervről dönt majd a kormány, akkor hozzák nyilvánosságra, mire lesz jó a védettséget igazoló kártya.

Figyelmébe ajánljuk