Gulyás Gergely: Eddig 120 ezer menekült lépte át a magyar határt

  • narancs.hu
  • 2022. március 3.

Belpol

A kormány álláspontja az, hogy első biztonságos országként segíteni kell mindenkinek, aki elmenekül Ukrajnából.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón megismételte az Orbán Viktor által többször elmondottakat, miszerint Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába és fegyvereket sem enged át Magyarország területén.

"A kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb" – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sokan elhagyni kényszerülnek Ukrajnát, de a férfiak nem tehetnek így, ezért még mindig sok magyar maradt az országban. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy ne keveredjen háborúba.

Kiemelte, fontos a humanitárius segítségnyújtás is, a kormány igyekszik támogatni és koordinálni a civileket, és maga is részt vesz a segítségnyújtásban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kijelölte a szálláshelyeket a menekülteknek, és koordinálja az elosztásukat. Magyarország minden menekültnek belépést és segítséget biztosít, folyamatosan nyitva vannak a határátkelők. Azt valamiért Gulyás nem említette, hogy csak a magyar-ukrán határon egyszerű a menekültek átkelése, a magyar-román határon már csak útlevéllel, tartózkodási engedéllyel vagy schengeni vízummal lehetséges a beutazás – ami nyilvánvalóan nincs a menekülőknek.

Eddig 120 ezer ember lépte át a magyar határt a háború kitörése óta.

Gulyás közlése szerint a kormány 1 milliárd 350 millió forintot nyújt a segélyszervezeteknek. Azt mondta, a legtöbben a szállításban kérnek segítséget. A Híd Kárpátaljáról adományvonalra eddig 250 millió forint adomány érkezett. A kormány ezen kívül 600 millió forint értékben küldött élelmiszert, higiéniai termékeket, 100 ezer liter üzemanyagot Kárpátaljára. Emellett az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközöket is küld a magyar állam.

A miniszter szerint a menekülők két fő csoportját lehet megkülönböztetni: vannak az átutazók, és azok, akiknek vannak rokonai Magyarország területén. A kormány álláspontja az, hogy első biztonságos országként segíteni kell mindenkinek, aki elmenekül Ukrajnából.

Guylás megerősítette, az Európai Unióban Magyarország minden olyan szankciót támogat, amit a többi tagállam is, mert elítéljük Oroszország katonai beavatkozását. A szankciókkal azonban óvatosnak kell lenni, mert a legfontosabb cél, hogy a háború árát ne a magyar emberek és az európaiak fizessék meg.

A miniszter felelőtlennek nevezte, hogy olyan területeken akarjunk szanckiókat bevezetni, ami kifejezetten ártana a magyaroknak, ilyen például az energiaszektor.

Mint mondta, ha a Paks által termelt áramot a szabadpiacról kellene beszerezni, az 260 ezer forint többlet terhet jelentetne egy magyar háztartásnak évente, ugyanebbe a körbe tartozik a gázszállítás is.

A Sberbankról szólva a miniszter közölte, 70 ezer magyar betétes volt, őket 100 ezer euróig kártalanítják. Néhány ezer számla azonban efölött van, köztük 12 önkormányzaté is, őket kisegíti a magyar kormány – erősítette meg Gulyás. A kormány esetükben intézkedett arról, hogy a bérkifizetéseket a kincstár haladéktalanul intézze, emellett kedvező hitelfelvételt is biztosítanak az önkormányzatoknak.

Ezt követően az újságírói kérdésekre válaszolt Gulyás Gergely:

  • A magyar stratégiai gáztárolók feltöltöttsége 54, százalékos, ezért a miniszter elmondása szerint sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint az uniós tagállamok, de korlátlan ideig nem fog kitartani a tárolók kapacitása .Mint mondta, az EU arra tekintettel fogadott el szankciókat, hogy az oroszoktól kell gázt vásárolni, ezért sem lesz probléma azzal, hogy Moszkvának kifizessék a gázt. Abban az esetben, ha Oroszország mégis elzárja a gázcsapokat, a tárolókapacitásból adódóan nem Magyarországnak lesz ebből először nagy problémája. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a többi uniós tagállam adata 17 és 28 százalék közötti. Mivel az energiafogyasztás mértéke változó, tavasszal a legalacsonyabb, ezért hónapokra, legalább három hónapra elegendő a magyar tárolókapacitás.
  • Bűncselekmény lenne, ha magyar veteránok, vagy önkéntesek mennének Ukrajnába harcolni, erről a BTK rendelkezik – figyelmeztetett Gulyás.
  • Az építőiparban nagyon nagy munkaerőhiány van, ezért az ország érdeke is, hogy hasznosítsuk a beérkező munkaerőt. Ma Magyarországon körülbelül 80 ezer betöltetlen állás van, ezek a Magyarországra menekülőket is várják.
  • Támogatja a kormány az Európai Bizottság javaslatát, hogy az azonnali ideiglenes védelmet megkaphassák az Ukrajnából érkező menekültek? Gulyás egyértelmű válasza az volt, hogy nem, és ezzel a többi V4-es tagállam is egyetért.
  • A miniszter megerősítette, hogy Orbán Viktor nem kapott tájékoztatást Vlagyimir Putyintól Moszkvában az orosz elnök háborús szándékáról. Hozzátette, hogy szerinte bármelyik politikai szakértő meg tudja mondani, hogy ha fegyvert küldünk, vagy fegyverszállítmány megy át az ország területén, Oroszország célja, hogy megsemmisítsék azt. Elmondása szerint a magyar kormánynak más információk is rendelkezésre álltak, mielőtt meghozta a döntést, hogy nem enged át fegyverszállítmányt a területén, de ennél többet nem árult el Gulyás. Ha Kárpátalját is megtámadják az oroszok, akkor még inkább előtérbe kerül a határbiztosítás és a menekültek megsegítésére.
  • Gulyás elmondása szerint jelenleg nincs akadálya, hogy megépüljön Paks2.
  • A magyar állampolgársággal rendelkezők nem jogosultak menekültstátuszra. Hogyan segít rajtuk a magyar állam? A miniszter elmondása szerint ha bárki megérkezik a magyar határra, gondoskodnak róla. Szerinte hosszabb távon is az a megoldás, hogy mindenkinek munkát tudjunk biztosítani, erre külön egy munkabizottságot hozott létre a kormány.
  • Érintheti-e az orosz-ukrán háború bármilyen módon a magyar országgyűlési választást? Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?