Gulyás Gergely: Húsvét után néhány nappal kezdődhetnek az enyhítések

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Belpol

Ha eljutunk oda, hogy két és fél millió ember be lesz oltva, akkor este 10-kor kezdődik a kijárási tilalom, április 19-én nyithatnak az iskolák - mondta a miniszter.

Az operatív törzs péntek délutáni ülése után tartott gyors tájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ismertetése szerint a jelenlegi számok mellett semmilyen nyitás nem engedhető meg, de ha 2,5 millió ember megkapta az oltást, akkor enyhítenek a jelenlegi korlátozásokon. Erre húsvét után néhány nappal kerülhet sor.

Onnantól kezdve 

  • a kijárási tilalom este 10-kor kezdődik és hajnali 5-ig tart,
  • valamennyi üzlet kinyithat hajnali 5 és este fél 10 között,
  • minden boltban biztosítani kell, hogy 10 négyzetméterenként csak 1 vásárló tartózkodhasson,
  • a szolgáltatásokra a március 8. előtti szabályok lesznek érvényesek,
  • az általános és középiskolák, illetve az óvodák április 19-én kinyithatnak,
  • a tanárok oltása pedig április 1-jével elkezdődik. Gulyás ehhez hozzátette, remélik, hogy egy hét alatt minden pedagógust be tudnak oltani.

A miniszter kitért arra, az operatív törzs ülésén megtárgyalták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara boltnyitásra vonatkozó javaslatait, ezek alapján, de változtatásukkal döntöttek az intézkedések mellett.

Még egy utolsó nagy erőfeszítésre van szükség mindenkitől, már csak néhány hetet kell kibírni, hogy visszatérhessen az élet a régi kerékvágásba - mondta Gulyás Gergely.

 Az enyhítések egy részét reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is belengette:

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.