Gulyás Gergely: Húsvét után néhány nappal kezdődhetnek az enyhítések

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Belpol

Ha eljutunk oda, hogy két és fél millió ember be lesz oltva, akkor este 10-kor kezdődik a kijárási tilalom, április 19-én nyithatnak az iskolák - mondta a miniszter.

Az operatív törzs péntek délutáni ülése után tartott gyors tájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ismertetése szerint a jelenlegi számok mellett semmilyen nyitás nem engedhető meg, de ha 2,5 millió ember megkapta az oltást, akkor enyhítenek a jelenlegi korlátozásokon. Erre húsvét után néhány nappal kerülhet sor.

Onnantól kezdve 

  • a kijárási tilalom este 10-kor kezdődik és hajnali 5-ig tart,
  • valamennyi üzlet kinyithat hajnali 5 és este fél 10 között,
  • minden boltban biztosítani kell, hogy 10 négyzetméterenként csak 1 vásárló tartózkodhasson,
  • a szolgáltatásokra a március 8. előtti szabályok lesznek érvényesek,
  • az általános és középiskolák, illetve az óvodák április 19-én kinyithatnak,
  • a tanárok oltása pedig április 1-jével elkezdődik. Gulyás ehhez hozzátette, remélik, hogy egy hét alatt minden pedagógust be tudnak oltani.

A miniszter kitért arra, az operatív törzs ülésén megtárgyalták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara boltnyitásra vonatkozó javaslatait, ezek alapján, de változtatásukkal döntöttek az intézkedések mellett.

Még egy utolsó nagy erőfeszítésre van szükség mindenkitől, már csak néhány hetet kell kibírni, hogy visszatérhessen az élet a régi kerékvágásba - mondta Gulyás Gergely.

 Az enyhítések egy részét reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is belengette:

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?