Külön rendszerben kell regisztrálni az oltandó iskolai, bölcsődei és óvodai dolgozókat

Belpol

Ez az oldal természetesen egyelőre karbantartás alatt áll.

Biztosítja a pedagógusok soron kívüli oltását a kormány – jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön a legutóbbi Kormányinfón. Ezzel végre eljutott oda a kormányzat,  hogy hajlandó előrevenni az oltási sorban a pedagógusokat. A tanárok mellett elvileg a bölcsődei és óvodai dolgozókat is beoltják, valamint a nevelés-oktatást segítő munkakörben tevékenykedőket is.

Az is kiderült, hogy elvileg két ütemben, kórházi oltópontokon valósul majd meg az érintettek vakcinációja, ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, mégis hogyan fogják a pedagógusok, valamint a bölcsődei és óvodai dolgozók regisztrációját azonosítani, hiszen a TAJ-számból aligha lehet ilyen jellegű információra következtetni.

Kásler Miklós péntek reggel kiküldött egy levelet az intézményvezetőknek, mely többek között némiképp erre a kérdésre is válaszként szolgál. Úgy tudni, létrehoztak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) belül egy olyan regisztrációs oldalt, melyen keresztül

az intézményvezetőknek kell az érintetteket egy, a hivatalos, központi regisztráción túl egy újabb módon regisztrálniuk.

Ennek végrehajtása során történik meg ugyanis az a plusz azonosítás, amelyből kiderül majd, hogy az érintett a soron kívül beoltandó iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók körébe tartozik, ugyanis ekkor a TAJ-szám mellett az egyes személyek OM-azonosítóját is feltöltik majd a rendszerbe. (Hangsúlyozzuk, ettől még mindenkinek regisztrálnia kell a https://vakcinainfo.gov.hu oldalon.)

Az erre a plusz regisztrációra szolgáló oldalt viszont jelenleg karbantartják, március 26 és 29. között nem elérhető.

Így egyelőre az intézményvezetők sem tudják még, hogyan működik az adatbevitel, mert nem is tudnak belépni a rendszerbe.

Kérdésünkre Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) pécsi ügyvivője elmondta, hogy arra még ki kell találnia valamit az Emmi-nek, miként fogják azokat a nevelés-oktatást segítő munkakörben dolgozókat azonosítani, akiknek nincs OM-azonosítójuk, mégis jogosultak lesznek a soron kívüli vakcinációra – ilyenek ugyanis a megbízási szerződéssel rendelkezők, az óraadó tanárok, vagy a technikai dolgozók. Úgy tudjuk, Pécsen ez már meg is oldódott, az OM-azonosítóval nem rendelkezőknek ugyanis csak a TAJ-számát viszik majd fel a plusz regisztráció során.

A PDSZ tisztségviselője kiemelte, további probléma, hogy a kormány döntése a soron kívüli oltásról jelen helyzetben nem vonatkozik a tanodákban dolgozókra, róluk eddig még nem volt szó, pedig az ő beoltásuk is szükségszerű és sürgős lenne.

Mindemellett a PDSZ nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, melyben kifejtik, a szakszervezet határozottan tiltakozik az ellen: az intézmények megnyitására azelőtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál. A PDSZ azt kéri Orbán Viktortól, hogy egyrészt néhány nappal tolják ki a március 29-i regisztrációs határidőt, másrészt tegyenek kommunikációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az érintett munkavállalók arról értesülhessenek.

A pedagógusok oltása Gulyás Gergely pénteki bejelentése szerint április elsején kezdődhetne meg, Orbán Viktor pedig szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy az iskolai dolgozók között összesen 102 ezer regisztrált van (mint később hozzátette, a szakképzésben dolgozók és a bölcsődei dolgozók nélkül), közülük 20 ezren már megkapták az oltást amúgy is, tehát 82 ezer embert kell beoltani. Azt ígérte, hogy őket április 10-ig be is fogják oltani, és mivel szerinte 8-10 nap elég a védettség kialakulásához, ezért április 19-én újranyithatnának az iskolák és óvodák. (Müller Cecília néhány nappal ezelőtt arról beszélt, két hét, mire kialakul a védettség az első oltás után.)

Regisztrációs oldalakkal mindenesetre mostanában jól állunk: csütörtökön indult el az oltásregisztrációt ellenőrző oldal, amellyel azonban több probléma is akadt, az operatív törzs szerint "rosszindulatú támadás" miatt.    

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?