Gulyás Gergely: "Mi nem látjuk komoly kockázatát az iskolakezdésnek"

  • narancs.hu
  • 2021.04.08 08:01

Belpol

A Párbeszéd képviselője szerint a kormány  úgy nyitja meg az iskolákat, hogy a pedagógusok még nem rendelkeznek a teljes védelemmel.

 "A pedagógusok védelmében önök végül, nagy nehezen elfogadták a szakma és az ellenzéki politikusok követeléseit, előrevették az oltási sorrendben a pedagógusokat és elkezdték az oltásukat. Kitették őket viszont egy súlyos veszélynek, hogy napokkal az első oltást követően újra visszaküldik a gyerekek közé, a munkahelyükre őket, pontosan abba a veszélyhelyzetbe, ami ellen a vakcinát megkapják. Mindnyájan tudjuk, hogy az első oltás utáni néhány napon belül a védettség még nem alakul ki, sőt a szakemberek véleménye szerint a teljes védettség csak hetekkel a második oltást követően alakul ki" - mondta tegnap felszólalásában Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője a parlamentben.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, hogy a pedagógusok oltása Pfizer vakcinával történt, így már az első oltás elegendő védettséget biztosít a munkavégzéshez: "Két héttel az első oltás beadása után, egyes esetekben három héttel az első oltás beadása után az a védettség fennáll, aminél lényegesen kisebb védettség mellett sokan ma is dolgoznak.” 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá azt mondta: "Úgy kell védekezni, hogy az élet lehetőleg ne álljon meg, a gazdaság, amennyire lehet, működjön, az emberek ne veszítsék el az állásukat. Ez nyilván közvetlen összefüggésben áll az iskolával is.”

 "Mi nem látjuk komoly kockázatát az iskolakezdésnek" - mondta Gulyás. És azt is mondta, hogy "az élet folyamatossága sokkal inkább biztosítható akkor, ha az iskolák április 19-én megnyitják kapujukat."

A 444 azonban megjegyzi, hogy Gulyás szavaival ellentétben a pedagógusok többsége nem várhat két-három hetet az első dózis után. Mint írják, ehhez már be kellett volna fejezni az oltásukat: a  kormányzati koronaoldal szerint az április 1-i hétvégén 66 ezer pedagógust oltottak be, az ő esetükben valóban több mint két hét telik el az április 19-re meghirdetett iskolakezdésig, de a hétvégén újabb százezer pedagógust várnak oltásra, ők azonban csak 8-11 napot kapnak.

Neked ajánljuk