Gulyás Gergely: Pénteken meglehet a 4 millió beoltott

  • narancs.hu
  • 2021. április 29.

Belpol

Ha pedig ötmillió ember megkapja az oltást, lakodalmakat is lehet rendezni.

Az oltási helyzet megnyugtató, kiemelkedő az oltás sebessége – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint péntekre meglehet a 4 millió beoltott, ekkor dönt a kormány az újranyitás további részleteiről

Ez azt jelenti, hogy a kijárási tilalom kezdete éjjel 12 órára tolódik, az üzletek pedig este 11 óráig lehetnek nyitva. A vendéglátóhelyek belső terei is este 11 óráig nyitva tarthatnak, a 18 év alattiak védettségi igazolás nélkül látogathatják majd őket, és védettségi igazolással szállodába is lehet menni. 

A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket, mint az állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, színházakat, mozikat, könyvtárakat szintén látogatni lehet majd védettségi igazolással, ahogyan az edzőtermeket, uszodákat is. Este 11 óráig sportrendezvényeket is meg lehet tekinteni. 

A közokirat-hamisításnak lesz minősített esete, a hamis védettségi igazolványok bemutatását érintően. Továbbá, amennyiben egy vendéglátóhely nem ellenőrzi az igazolásokat, úgy jelentős pénzbírsággal (100 ezer forinttól egymillió forintig terjedően), vagy akár egyéves bezárással is sújtható lesz.

A lakodalmak megrendezése 5 millió oltás elérésekor lehetővé válik. A miniszter szerint május harmadik hétvégéjére elérhető, hogy ennyi beoltott legyen Magyarországon.

A közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, a csoportulásra, gyülekezésre vonatkozó tiltó szabályok érvényben maradnak. Gulyás a kormány sokak, még Karikó Katalin által is kritizált táblázatáról azt mondta, azt igazolja, hogy mindegyik oltás hatásos, a hatékonyságukban nincs különbség. 

A miniszter szerint az oltási igazolány jelentősége eddig nem volt komoly, mostantól viszont az lesz. Szijjártó Péter külügyminisztert a tegnapi kormányülésen felhatalmazták, hogy kezdeményezzen kétoldalú megállapodásokat a magyar vakcinaigazolványok elismerése érdekében más országokkal. 

Tárgyalt a kormány az uniós helyreállítási alapról is, ami lassan elérhetővá válik; a vissza nem téritendő támogatást felvesszük, viszont a hitellel egyelőre nem élünk. A legtöbb uniós támogatást az egészségügyre, valamint fenntartható, zöld közlekedésre fordítja a kormány, az egyetemi fejlesztéseket viszont más forrásokból valósítják meg. 

*

Gulyás Gergely szokás szerint újságírói kérdésekre is válaszolt. 

  • Eddig 4,1 millió védettségi igazolányt gyártottak le, amiből 3,8 milliót postáztak ki. 68 ezret most visznek szállításra. 
  • A kormány reméli, hogy osztálykirándulásokat, táborokat lehet tartani az idén, de erről május közepén, az 5 millió beoltotthoz közelítve tudunk majd dönteni.
  • Pfizer-vakcinával a 16-18 évesek között is lehet oltani, a többi oltóanyag esetében ezt még nem állapították meg. Amennyiben megnyugtató orvosi vélemények születnek, úgy a gyerekek oltása is megvalósulhat.
  • Ha beoltják az országban élőket, utána a határon túli magyaroknak is segíthetnek az oltással.
  • A kínai Fudan Egyetemmel megkötött szerződés magyarul is elérhető lesz. A kormány a kínai állammal hoz létre fenntartói alapítványt. 
  • A védettség az oltás beadását követően valószínűleg 8-9 hónapig, de akár egy évis is fennáll. Úgy néz ki, hogy az év második felében is rendelkezésre fog állni megfelelő mennyiségű vakcina. 
  • Hetekig, hónapokig is eltarthat, amíg a korábbi, határokon átívelő szabad közlekedés helyreáll. 
  • Az 5-6-7 milliós beoltottság a regisztrációtól függ. Jelen állás szerint tíz napon belül is elérhetjük az 5 millió beoltottat, de ha nem regisztrálnak elegen, akkor az ezen változtathat. 
  • Naponta több tízezren regisztrálnak, most 4,5 millió fölött jár a regisztráltak száma.
  • Júniusban lehetnek teltházas mérkőzések a Puskás Arénában. Júniusban be lesz oltva mindenki, a külföldieket pedig PCR-tessztel ellenőrzik majd.
  • Nincs akadálya, hogy augusztus végén előválasztást tartson az ellenzék. 
  • A TAJ-számmal nem rendelkező, de hosszabb ideig Magyarországon élő külföldiek május 1-jétől tudnak regisztrálni oltásra.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?