Gyöngyösi Márton bocsánatot kért korábbi listázós kijelentése miatt

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Belpol

Az amerikai nagykövetnél töltötte a Széder-estét, ez hozta elő ismét a történetet. 

Facebook-oldalán kért elnézést tíz évvel ezelőtti antiszemita kijelentéseiért Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnöke, a párt európai parlamenti képviselője. 

Gyöngyösi 2012-ben még a Jobbik parlamenti képviselőjeként beszélt arról egy felszólalásában, hogy fel kellene mérni, hogy Magyarországon, és "különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". A politikus azóta többször is "nyelvbotlásnak" nevezte a kijelentést. 

Az ügy úgy került ismét elő, hogy múlt csütörtökön David Pressman amerikai nagykövet Széder-estet tartott, amelyre meghívta Gyöngyösit is, de jelen volt többek között Dragomán György író, Nagy Ervin színész, illetve Heisler András, a Mazsihisz elnöke is. 

A vacsora után Heisler a Mazsihisz.hu-nak azt mondta, előzetesen nem tudta, hogy kik lesznek jelen a vacsorán, de Gyöngyösit ráadásul vele szemben ültették le. Heisler úgy fogalmazott, hogy meglepte Gyöngyösi jelenléte, de nem szeretett volna botrányt kelteni azzal, hogy az est elején föláll és otthagyja a meghívó felet, mert a Mazsihisz elnöke nem sértheti meg az USA nagykövetét, de az este végén megmondta Gyöngyösinek, hogy bár a Jobbiktól hetek óta a személyes találkozás kérésével keresik, ő ezekre a megkeresésekre nem válaszolt, és arra kéri Gyöngyösit, hogy válaszra tőle ezután se számítson.

"Ennek oka – tette hozzá Heisler a politikusnak –, hogy a Mazsihisz nyolc éve deklarálta: nem kíván a Jobbikkal párbeszédbe bonyolódni, és ez a nyolc évvel ezelőtt meghozott döntés ma is érvényes. Heisler szó szerint azt mondta Gyöngyösi Mártonnak: zsidó körökben az ő személye különösen nem kívánatos".

Gyöngyösi szerdán egy Facebook-posztban kommentálta a történteket, ebben arról írt, hogy az este során a társaság egy tagja elmondta neki egy harmadik századi neves zsidó rabbi, Shimon ben Lakish történetét, aki azt tanította, hogy »amikor valaki elfordul a múltjától és ezzel jót cselekszik, az olyan erőteljes cselekedet, hogy a bűnei érdemekké válnak«. "Tudtam, mire érti. Tudtam, hogy nekem címzi. Én csak annyit válaszoltam: 'Szeretnék annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben hazánk békéjéért és nyugalmáért, hogy az elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondtam.'" – írta Gyöngyösi, hozzátéve: "Nem állt akkor sem szándékomban megsérteni embereket, különösképp nem zsidó honfitársainkat. Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?