Meglepődött a kormány a Ruszkik haza-plakátokon

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Belpol

Gulyás Gergely szerint ez egy háborúpárti kampány.

„Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai tájékoztatóján.

Az amerikai nagykövetség által finanszírozott plakátkampányról volt szó: Ruszkik, haza feliratú plakátok jelentek meg országszerte több helyen, az orosz csapatok Ukrajnából való távozását követelve.

Az ATV Híradó kérdésére Gulyás azt mondta, szokatlan lépésnek tartja a Magyarországgal szövetségesi és baráti viszonyban lévő Egyesült Államok nagykövetségének kezdeményezését, de a kormány nem fog változtatni a háborúval kapcsolatos álláspontján, az amerikai nyomás hatására sem. 

Gulyás szerint látnivaló, hogy most

már nem az ellenzék kampányol amerikai pénzből, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség, és ezzel az a legnagyobb probléma, hogy háborúpárti kampány.

Az amerikaiak szerinte nem tettek le arról, hogy Magyarországot belepréseljék abba a háborúpárti álláspontba, amit sok szövetséges oszt, de Magyarország nem, mert a magyar kormány meg van győződve arról, hogy kizárólag a béke a közös érdek.

A miniszter szerencsétlennek nevezte a plakátok megjelenését abból a szempontból is, hogy a demokrata adminisztrációhoz kötődő szervezetek nemrég segítették a magyar ellenzék kampányát, jeléül annak, hogy az Egyesült Államok be akar avatkozni a magyar belpolitikába. 

„Amerikában sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, mint nálunk. Itt az ideje felzárkóznunk” – mondta a miniszter.

Szóba került, hogy David Pressman az amerikai nagykövetségen bejelent valamit sajtótájékoztató keretében. Gulyás Gergely nem kapott információt arról, miről szólhat a nagykövet tájékoztatója, de ha az érinti a magyar kormányt, akkor reagálni fognak rá. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.