Győr fideszes polgármestere: nem ártott volna orvosokkal is beszélgetni az új egészségügyi törvényről

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Belpol

Szerinte akik sikerpropagandát közvetítenek a döntéshozók felé, csak a tévedéseiket próbálják álcázni. 

Két oka van annak, ha Dézsi Csaba Andrásnak mostanában Budapesten van dolga. Győr fideszes polgármestere ugyanis elmondása szerint egyrészt próbál pénzt keríteni a költségvetés kipótlásához „több-kevesebb sikerrel”, másrészt tanácsokat adna politikusoknak az új egészségügyi törvénnyel kapcsolatban, de néha úgy tűnik, amit mond, az nem ér célt, „egyik fülükön be, másikon ki”.

A megválasztásata óta párhuzamosan kardiológusként is dolgozó Dézsi a Győr+ rádióban beszélt az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról.

Mint ismert, az egészségügyi dolgozóknak március elsejéig kellett aláírniuk az erről szóló szerződést, de a hivatalos közlés alapján több mint ötezren nem vállalták a feltételeket, elhagyták a pályát.

Dézsi szerint sokan csak kényszerből írtak alá.

Mint az ugytudjuk.hu is beszámolójából kiderült, Dézsi az interjú során megintcsak nehezményezte, hogy felesége, aki mostanáig vezető asszisztensként dolgozott mellette, kénytelen távozni az új összeférhetetlenségi szabályok miatt. De a győri polgármester a kötelező pihenőidőt is kritizálta: „orvosoknak ne akarják megmagyarázni rendőrök azt, hogy mi az egészséges életmód, mert mi egy picit többet tudunk erről”. Azt mondta, nem helyénvaló, hogy a Belügyminisztérium dolgozta ki az új törvényt, „nem ártott volna orvosokkal beszélgetniük legalább egy picit, de nem akarom őket bántani, mert nyilván mindenki annyit teljesít, amennyire képes, csak ne legyen rá büszke, ha keveset”.

Dézsi égbekiáltó baromságnak nevezte azt, amit az országos kórház-főigazgató mondott, hogy a távozások után akár még javulhat is az egészségügyi ellátás. „Ez olyan mint amikor a futballedző azt mondja, hogy kiállították két embereket, de hát kilencen sokkal több esélyünk van győzni. Viccnek is van határa.” Szerinte akik sikerpropagandát közvetítenek a döntéshozók felé, csak a tévedéseiket próbálják álcázni. 

A polgármester a kormányzati elvonásokról szót ejtve elmondta, „18 milliárd forint az, ami kigurult a város pénztárcájából a covid-járvány különböző adóelengedési, parkolásidíj-elengedési és egyéb más döntések alapján. Nem panaszkodni akarok, csak azt akarom mondani, hogy 18 milliárd az 18 ezer millió forint, tehát nem három forintról van szó. De ezt nyilván nekünk kell megoldani, hogy beosszuk a bevételeket.”

(Győr+ rádió)

Figyelmébe ajánljuk