Győri reptérről szállhattak fel ukránoknak átadott katonai helikopterek

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Belpol

A Magyar Honvédség tagadja, hogy helikoptereket engedtünk volna át Ukrajnába. 

Három, H125M Fennec típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő helikopter érkezik a győri repülőtérre, hogy mintegy tíz órás várakozás és karbantartás után tovább repüljön – számolt be az Áltátszó. A lap olvasója az idokep.hu webkamerája által, február 13-án és 14-én készült felvételen szúrta ki a gépeket. 

Egy nappal korábban a Militarnyi katonai hírportál közölt riportot és fotókat, hogy a helikopterek szállítása folyamatban van Ukrajnában. Egy Franciaországgal kötött megállapodás nyomán 55 darab helikoptert kap Ukrajna, az első darabok már Kijevben vannak. A mellékelt fotókon jól látható, hogy a helikopter típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le.

Az Átlátszó szerint nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor ugyanilyen helikopterek magyar reptéren álltak meg: február 2-án és 28-án a győri, illetve a tököli reptéren álltak meg a Franciaországból induló helikopterek.

A Honvédelmi Minisztérium a 24.hu megkeresésére azt válaszolta, hogy hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket. A tárca válaszában azt írta, „Magyarország álláspontja nem változott: a kormány továbbra is a béke pártján áll”, illetve „a háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget”.

Hozzátették, Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait. Végül jelezték: „Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk