Ha mégis Mészáros Lőrinc a tulajdonostársa, Ungár Péter sok mindent újragondolna

  • narancs.hu
  • 2017. május 22.

Belpol

Az LMP politikusa, Schmidt Mária fia hosszú interjúban beszél gazdagságról, Fideszről, oroszokról.

Terjedelmes interjút közölt Ungár Péterrel a 24.hu, melyben többek között szóba került a korábban Spéder Zoltán tulajdonában lévő, de azóta a Schmidt Mária érdekeltségi körébe tartozó BIF sorsa, a cégbe nemrég beszállt titkos svájci befektető, Ungár politikai szerepvállalása, a 2018-as kormányváltás és a Fidesz bukása, valamint az egyre aggasztóbb orosz befolyás is.

Az interjúban elhangzik, hogy Ungár Péter nem tudja, pontosan ki a svájci befektető, aki két nap alatt 700 millió forintot keresett a BIF részvényvásárlásaival, valamint az is, hogy egyelőre ragaszkodik az üzletrészéhez, amit édesapja halála után örökölt. Arra a kérdésre, hogy ha Mészáros Lőrinc lenne a tulajdonostársa, akkor is így vélekedne-e, árnyaltabb választ adott a politikus.

„Ha Mészáros Lőrinc lesz a tulajdonostársa, akkor is így gondolja majd?

Az, hogy Nobilis Kristóf helyett ki száll be, nem az én döntésem. Szerintem nem lesz Mészáros Lőrinc a tulajdonostársam. Ha mégis, az egy másik helyzet lenne, akkor újragondolnám, amit most elmondtam.

Van információja arról, hogy Nobilis miért adta el a részvényeit?

Nagyon rég nem beszéltem Nobilis Kristóffal.

És annak idején korábbi tulajdonostársával, a BIF-ből szintén menekülő Spéder Zoltánnal?

Csak megjegyzem, amit mostanában mintha sokan elfelejtenének: Spéder Zoltán éppúgy fideszes oligarcha, mint Mészáros Lőrinc, noha erkölcsi különbség nyilvánvalóan van közöttük. Hogy miért változott meg a kormányzattal a viszonya, és veszítette el apozícióit, arról ugyanúgy csak konteókat tudok, ahogyan önök.”

Az interjúban kitérnek Ungár politikai szerepvállalására is, hogy mennyire összeegyeztethető mindez családja üzleti ügyeivel.

„Biztosan fel lehet ellenem használni. Ám újra mondom: az ember felelősséget azért tud vállalni, amit ő tesz. Semmi olyat nem követtem el, amiért támadható lennék. Biztos vagyok abban, hogy az LMP-nél is kisebb pártok vezetői frappáns dolgokat mondanak majd erről, politikai támadást terveznek, ám én nem tenném a helyükben.

Önnek Schmidt Mária nemcsak az édesanyja, hanem az üzlettársa is. Ez pedig megváltoztatható.

Ez is a születésemre vezethető vissza. Nem bevásároltam magam anyámmal egy cégbe, hanem 15 éves koromban meghalt apám, és megörököltem annak a cégnek egy részét, amit felépített. Nem érzem, hogy erkölcsileg bármi olyasmi történt volna, ami miatt változtatnom kellene ezen a helyzeten. Álszent viszont nem leszek, nem íratom át a részemet anyámra, nem keresek kiskaput. Ez az enyém, vállalom, hogy milliárdokat örököltem. Gazdag ember vagyok, és ez felelősséggel jár, fizessek én, ahogy Botka László mondaná (…) Édesanyámat nyilvánosan nem fogom bírálni, de soha nem fogom akadályozni, hogy az LMP megszólaljon az őt érintő ügyekben. Van elég probléma, botrány, amit viszek, ezeket vigye más, van elég politikus az LMP-ben.”

A többpárti összefogástól elhatárolódik, de szerinte legyőzhető a Fidesz 2018-ban.

„Azt mondta, nem lesz szép, ahogyan véget ér a Fidesz-rendszer. Hogyan képzeli el?

Amikor megbuknak, a miniszterelnök bukik meg, és a Fideszből létrehozott franchise rendszer összeomlik. Akkor lesznek olyanok, akiknek vissza kell adniuk azt a pénzt, amit elloptak Magyarországtól.

Mit gondol, Orbán Viktort zsarolják az oroszok?

A magyar–orosz kapcsolatot, egész pontosan azt, hogy Oroszországnak mekkora befolyása van Magyarországon, a legfontosabb politikai kérdésnek tartom. Az viszont felháborító, hogy Gyurcsány Ferenc, akinek a kutyája ott ugrált Putyin ölében, és akinek a kormánya a paksi bővítést előkészítette, egy médiahecckampányt folytat ebben az ügyben, és beül Kálmán Olgához barkochbázni.”

A teljes interjú elérhető itt.

Figyelmébe ajánljuk